Mittwoch, 11. September 2024

Iz životinjskog carstva – Rijetka ptica

 






Nevjerovatni prizori: Fotografije rijetkog vodomara snimljene pored Rimskog mosta u Sarajevu

Facebook stranica Birds od Sarajevo podijelila je fascinantne fotografije vodomara (Alcedo atthis) snimljenog u blizini Sarajeva, konkretno na Ilidži pored Rimskog mosta.

Fotograf je opisao trenutak kada je ugledao ovu prelijepu pticu s lijeve strane rijeke.

"U jednom trenutku sam uočio vodomara s lijeve strane rijeke. Napustio sam most i otišao na obalu, približavajući se vrlo polako i oprezno koliko god sam mogao. Konačno sam stao otprilike 15 metara udaljen od njega, skriven iza grmova, kako bih ga mogao posmatrati i fotografirati", piše ljubitelj prirode.

Fotografije pokazuju izvanrednu ljepotu i detalje ove vrste ptica koje su rijetko viđene u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

Ljubitelji prirode i ptica širom Sarajeva su oduševljeni ovom prilikom da vide vodomara u svom prirodnom okruženju i zahvalni su za dijeljenje ovih jedinstvenih fotografija.

(RadioSarajevo/20240910)


Kingfisher-festival at the Roman Bridge

Last weekend I went twice to Ilidža, the first time I didn’t see much, but Sunday morning I was lucky to attend a kingfisher-festival at the Rimski Most /Roman Bridge. I saw three kingfishers all together, and one of these marvellous little birds was particularly kind to me, as it stayed a long time near the bridge and posed in various places there.

Alcedo atthis – Vodomar - Common kingfisher – Eisvogel – Martin-pêcheur (Ilidža / Roman Bridge, 8.9.2024)


Festival vodenjaka na Rimskom mostu.

Prošlog vikenda sam dvaput išao na Ilidžu, prvi put nisam vidio mnogo, ali sam u nedjelju ujutro imao sreću da prisustvujem festivalu vodenjaka na Rimskom mostu. Vidio sam tri vodenjaka zajedno, a jedna od ovih čudesnih ptičica mi je bila posebno ljubazna, jer je dugo ostala u blizini mosta i pozirala na raznim mjestima.

Alcedo atthis – Vodomar - Vodomar – Eisvogel – Martin-pêcheur (Ilidža / Rimski most, 8.9.2024.)

(10) Facebook



Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen