Montag, 2. September 2024

Prije 357 godina – Prva javna rasvjeta u jednom gradu

 


Kada su metropole počele da sijaju noću

Po nalogu Roi-Soleila (Kralja Sunca), Pariz je postao prvi grad na svijetu koji je uveo sveobuhvatnu uličnu rasvjetu noću, početkom septembra 1667. Ovo je ubrzo pronašlo sljedbenike - i promijenilo živote stanovnika gradova.

Postoji jedna stvar koju nakaza za kontrolu ne može podnijeti: tapkanje u mraku. Shodno tome, Luj XIV je bio nezadovoljan stanjem svoje prijestonice sredinom 17. vijeka. Jer, u Parizu je noću uglavnom bio mrak. Nakon zalaska sunca, rijetko ko se usuđivao da izađe na uske, potpuno prljave, mračne ulice metropole, u čijoj su tmini harali nasilje i zločin. Užas za francuskog apsolutističkog vladara, koji je želio da ima pregled u svako doba dana i noći i bio je opsjednut redom i detaljima. Kao što je poznato, nije imao duboke džepove, volio je raskoš i luksuz, imao je monumentalne ambicije i nije se plašio da potroši ogromne sume novca i uloži ogromne napore da to postigne. Cijeli svijet trebao je da se ugleda na njega i njegovo kraljevstvo.

Nije se zadovoljio time što je tek započeo gradnju svoje gigantske, veličanstvene rezidencije, Versaillesa, ispred kapija glavnog grada, već je želio da cijeli Pariz zablista iznova - bukvalno. Luj je naredio opsežan program modernizacije grada, u kojem se "Kralj sunca" logično oslanjao na snagu svjetlosti. I tako je, pored novih popločanih bulevara, stambenih zgrada, parkova, crkava, slavoluka i trgova, prije svega više od 2.700 novih lampiona gradu dalo dotad nepoznat karakter: Pariz na putu da postane „Grad Svetlost”.

Policija je 2. septembra 1667. godine naredila da se u svim kvartovima postave fenjeri na udaljenosti od dvanaest metara. Francuska metropola postala je prvi grad na svijetu koji je imao sveobuhvatnu noćnu rasvjetu. Svjetiljke su bile obješene na užad između zidova kuće ili postavljene na stupove. Malo po malo, ljudi su prelazili na uljane lampe, koje su bile sigurnije i modernije od baklji, svijeća ili posuda koje su se ranije koristile, u kojima su tinjajuća smola ili iverica davale prigušeno svjetlo. Nove uljne lampe su čak imale i stepenasti prekidač: Sa dva fitilja moglo se proizvoditi jače ili slabije svjetlo. Osim čisto praktičnih aspekata, noćno svjetlo je također promijenilo urbanu kulturu, omogućilo je pojavu „noćnog života“ za zabavu. Oni iz plemstva i buržoazije koji ranije nisu izlazili napolje sada su se sastajali u poodmaklim satima, uveče. Izlazak je postao moderan.

Ali nisu svi bili oduševljeni, posebno u nižoj klasi, neki su se osjećali uznemireni i nadzirani novim svjetlom; Skrivene aktivnosti koje su se ranije odvijale pod okriljem mraka sada su se teže provodile. Teolozi su ovo osudili kao „uplitanje u Božji poredak“, i da je toliko svjetla noću bilo nešto neprirodno i štetno. Uz to je i uvođenje novog poreza izazvalo je pomutnju.

Kada je kralj naredio da se 1697. godine lampe uvedu u još desetine gradova, postojao je otpor. Ali, naravno, Ludwig je pobijedio.

Kao što se i nadao, njegova inovacija u rasvjeti ostavila je međunarodni utisak i pronašla sve više imitatora. Nakon samo nekoliko godina, Amsterdam, Berlin, Beč i London slijedili su pariški model. Tokom 18. vijeka, većina drugih velikih evropskih gradova takođe je uvela noćnu rasbjetu. U međuvremenu, u francuskoj prijestolnici dizajn uljanih lampi je značajno poboljšan: na “Réverbère” fenjeru, krovni i parabolični reflektori osigurali su da svjetlost bude usmjerena široko. Ostali gradovi su ubrzo prihvatili inovaciju.

Sljedeća velika revolucija rasvjete također je započela u Parizu. Izumitelj Philipe Lebon patentirao je 1799. godine fenjer na plin, koji je nazvao "termo lampa". Uslijedili su prvi pokušaji s plinskim lanternama za uličnu rasvjetu. Drugi inženjeri su poboljšali Lebonov dizajn, uključujući Friedricha Albrechta Winzera, koji je otputovao u Pariz da vidi Lebonovu plinsku lampu. Od strane britanskog kralja Džordža III. Winzer je dobio zadatak da uvede gaslighting u London. Godine 1807. Winzer (poznat u Britaniji kao F.A. Winsor) osvijetlio je jednu stranu Pall Mall-a. Godine 1813. Westminsterski most od Big Bena do južne obale Temze bio je osvijetljen plinom. Sljedeće godine, stare uljanice u prostoru oko crkve Svete Margarete zamijenjene su mnogo svjetlijim i lakšim za korištenje plinskim lampionima, što se smatra početkom masovne ulične rasvjete na plin.

Godine 1879. Werner von Siemens je prvi put koristio lučnu lampu za ulično osvjetljenje ispred svoje kuće u Berlinu, koju je prethodno dizajnirao. Njemački inženjer elektrotehnike i industrijalac također je 1866. godine izumio dinamo mašinu, čime je napajanje postalo neovisno o bateriji. Siemensove diferencijalne lučne lampe koristile su podesive karbonske šipke sa lukom koji gori između njih. Ubrzo su osvijetlili više mjesta u centru Berlina. Takođe 1879. godine, Klivlend u američkoj državi Ohajo bio je prvi američki grad koji je pustio u rad dvanaest električnih uličnih svetiljki. Od tada se mogu naći u sve većem broju u većim gradovima širom svijeta. Njihovo mnogo jače svjetlo od plinskih fenjera bilo je posebno pogodno za osvjetljavanje velikih trgova i bulevara, ali je opet je izazvalo kritike. Žalili su se da je električno svjetlo bilo previše jako, gotovo brutalno, i da je plinsko svjetlo mnogo ugodnije u poređenju sa njim.

“Neonska estetika” nije uticala samo na uličnu rasvjetu, već je i postavila važne akcente u dizajnu, umjetnosti i marketingu. Šareni neonski reklamni natpisi uskoro su se masovno viđali, plijenili su poglede na velikim gradskim trgovima i oblikovali imidž čitavih mjesta poput metropole za igre na sreću Las Vegasa u američkoj državi Nevadi, koja se sada noću vidi izdaleka kao šarena i blistava, gotovo nadrealna oaza u mračnoj pustinji. Trenutno se dioda koja emituje svjetlost (LED) sve više koristi na ulicama kao novi izvor svjetlosti koji štedi energiju.

I kao i ranije, ova najnovija inovacija u rasvjeti ne prija svima, ima mnogo onih koji su više voljeli staro električno svjetlo nego LED i koji žale za “starim dobrim, toplim sijalicama”. Uprkos svim inovacijama, neke stvari se nikada ne mijenjaju.

(welt)

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen