Freitag, 13. September 2024

Širom svijeta – Slike sedmice

 


Zbogom ljeto!

Da, tako je to! Svake godine 1. septembra je meteorološki početak jeseni. Po vremenu, tog dana se to nije moglo osjetiti, ali već nekoliko dana kasnije, dalo se naćutiti.



Zbogom planine!

Za krave u švicarskoim Alpama ovo je bio ovogodišnji oproštaj od planina. Tokom hladnog vremena one će boraviti u štalama u dolini. A u proljeće naredne godine, opet uspon nazad.



2000 godina star...

... je ovaj kovani novčić. On je nedavno pronađen u pokrajini Sachsen Anhalt u Njemačkoj, a potiče iz vremena, kada su u ovim krajevima živjeli stari Kelti. Oni su bili narod, koji je toga vremena živio po čitavoj današnjoj Evropi.



Disneyev san

Ili, Disney Dream, zove se brod na slici. On je protekle sedmice uplovio u luku u Hamburgu. I bilo je vidljivo da se Disney nalazi posvuda. Na dimnjaku su se mogle otkriti nekolike nacrtane glave Miki Mausa.



Težak put do izlaza?!

Od prije 120 godina avanturisti pokušavaju da nađu izlaz iz engleskog jednosmjernog labirinta ispred dvorca Hever. Nimalo lak zadatak na putu koji se proteže u dužini od 400 metara.



415 sati

Toliko vremena je trebalo da se sastavi ovaj dionsaurus. On se sastoji od 149.542 lego kockica i bio je predstavljen na izložbi “Iconic Bricks: Dinosaurier” koja je postavljena u Velikoj Britaniji.

(zdf)

(NovaSloboda.ba)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen