Mittwoch, 4. September 2024

Odmor za oči – Hiljade raža pred obalama Mexica

 




Bezbroj raža: Nekoliko hiljada ovih hrskavičavih riba okuplja se u “Sea of Cortez”, "Moru Korteza" ispred obala Meksika svake godine. Ove godine, u dijelu Tihog okeana poznatom i kao Kalifornijski zaljev, fotografkinja Laura Leusko otkrila ih je pomoću drona: „Ono što je u početku odozgo izgledalo kao tamna pokretna kugla, pretvorilo se u komplikovanu mrežu đavoljih raža, kada sam moj dron spustila malo bliže. Onda su počela da skaču iz vode – to je bila čista magija.“ Skokovi ovih životinja, kojima vole da zadivljuju kada traže partnera, ponekad su spektakularni: dostižu visinu i do dva metra iznad vode, a uz to mašu perajima. Međutim, one ne mogu letjeti, čak i ako se ponekad čini da je to tako.

Đavolje raže, poznati i kao mobule, prate velika jata riba i planktona kojih ima u izobilju u “Moru Korteza”. Prema procjenama, broj raža samo u Kalifornijskom zaljevu prelazi 100.000. Nažalost, to znaju i orke, koje zauzvrat slijede mobule. Možemo se samo nadati, da će mnoga od ovih elegantnih krilatih stvorenja pobjeći. Imajući to na umu, poželimo im dobar kraj!


Na slici: Svugdje se nađe neko, koja je uvijek izvan reda: Mobula raže, poznate i kao đavolje raže, pripadaju rodu Mobula i fascinantna su morska stvorenja koja se nalaze u tropskim i suptropskim morima širom svijeta. Često ih brkaju s većim manta ražama (veličine do 9 metara), a ove raže, iako su manje (do 5 metara) i imaju i neke razlike u anatomiji.

(bams)

Z.N.

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen