Montag, 9. September 2024

Prije 60 godina – Moda, muzika, sport, ljudska prava

 



Ono što se prije 60 godina iz Velike Britanije proširilo cijelim svijetom, u to vrijeme bila je prava modna senzacija. Mini suknja je stigla na gradske ulice i izazvala velike rasprave: prekratka, previše seksi ili jednostavno privlačna za oči?




Još jedan engleski izvoz također je izazvao senzaciju: The Beatles su u martu imali pet singlova na pozicijama od 1 do 5 na američkim top listama. To se nikada nije dogodilo prije 1964. Rolling Stonesi su objavili svoj prvi LP 1964. godine.



Proslavljene zvijezde kina širom svijeta bili su Lex Barker († 1973.) i Pierre Brice († 2015. Milioni gledalaca su gledali film “Old Shatterhand” 1964. godine, kao i “Winnetou II”, koji je takođe objavljen 1964. godine.

Naravno, tu je bio Sean Connery († 2020.) kao James Bond: „From Russia with Love“ koga su od tada pa do danas vidjeli milioni gledalaca.

Španija je prvi put osvojila Evropsko prvenstvo u fudbalu 1964. godine.



Iste godine Cassius Clay, kasnije Muhammad Ali († 2016), pobijedio je u svom legendarnom bokserskom meču protiv Sonnyja Listona († 1970) i po prvi put postao svjetski prvak.



Američki aktivista za građanska prava Martin Luther King († 1968.) je u Berlinu 1964. godine posjetio i mjesto gdje je ubijen jedan graničar, koji je bježao iz DDR-a. U decembru 1964. King je dobio Nobelovu nagradu za mir.



A šta bismo danas bez ovog izuma iz 1964.: U junu je hamburški pronalazač Bernhard Markwitz predstavio prva vodene narukvica, izum koji je milionima djece pomogao da se nauče plivati. Kod nas ih je preuzelai proizvodila Jugoplastika iz Splita.

-:-:-:-

U Mostaru je 1964. godine obavljena je rekonstrukcija Starog mosta.

Fk Velež je na kraju sezone 1963/64. zauzeo 13. mjesto, tik iznad linije opstanka u ligi. Prvak je te godine bila Crvena Zvezda..

1964. godine je održana Oplimpijada u Tokiju. Jugoslavija je osvojila ukupno 5 medalja, dvije zlatne, jedna srebrena i dvije bronzane. Zlatne medalje su osvojili Miroslav Cerar u gimnastici, konj sa hvataljkama i Branislav Simić i hrvanju grčko rimskim stilom. Srebrenu medalju je osvojila reprezentacija Jugoslavije u vaterpolu. Bronzane medalje su osvojili Mirosla Cerar u gimnastici, vratilo i Branislav Martinović i hrvanju.




U listu Sloboda u oktobru 1964. godine objavljena je fotografija ulice Ante Zuanića sa zgradom nebodera kod Građevinske škole. Bile su to godine početka ubrzane stambene gradnje u Mostaru, kada je za nekoliko godina napravljeno niz stambenih objekata na području Strelčevine, iza Đačkog doma, Avenije, oko Tržnice i na Zgonima. Mostar se širio i dobijao kasnije prepoznatljive gradske konture. Istovremeno je gradnja vršena i na ostalim gradskim područjima.

Ovo je samo kratki pregled dešavanja iz ove, 1964. godine, koja je u svijetu, a posebno u nekiim zemljama, zabilježena i kao godina sa najvećim brojem novorođene djece.

(express)

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen