Samstag, 7. September 2024

Pronađen dijamant, drugi po veličini svih vremena

 


Dijamant, koji je pronađen u rudniku Karowe u Bocvani (Afrika), težak je nevjerovatnih 2.492 karata. To ga čini drugim najvećim neobrađenim dijamantom ikada otkrivenim - tek nešto manjim od legendarnog Cullinana* (3.106 karata), koji je pronađen u Južnoj Africi 1905. godine i čiji se komadi nalaze u draguljima britanske krune.

Vlada Bocvane saopštila je da je to najveći dijamant ikada otkriven u toj južnoafričkoj državi.

Prethodno najveće otkriće u Bocvani bio je kamen od 1.758 karata pronađen u istom rudniku 2019. godine. Bocvana je jedan od najvećih svjetskih proizvođača dijamanata, koji čini oko 20 posto svjetske proizvodnje.

Dijamant je otkriven korišćenjem Lucarine rendgenske tehnologije Mega Diamond Recoveri. Ova tehnologija se koristi od 2017. godine za identifikaciju i očuvanje dijamanata visoke vrijednosti kako se ne bi razbili tokom procesa drobljenja rude.

Firma nije dala detalje o kvalitetu dragulja, ili o njegovoj vrijednosti.

Međutim, britanski list Finanvial Times je izvijestio je da su ljudi bliski Lucari, koje nije imenovao, procijenili da bi kamen mogao da vrijedi više od 40 miliona dolara.

Kamen od 1.758 karata pronađen 2019. godine kupio je francuski modni brend Louis Vutton za neotkrivenu sumu. Dijamant od 1.109 karata, iskopan u istom rudniku 2016. godine, kupio je 2017. londonski draguljar Lorens Graf, predsjednik Graf Diamondsa, za 53 miliona dolara.

Lucara ima 100 posto vlasništvo nad rudnikom u Karowe.

Vlada Bocvane predložila je zakon kojim će se od kompanija, nakon što dobiju licencu za rudarenje, tražiti da prodaju 24 posto udjela lokalnim firmama, ako vlada ne iskoristi svoju opciju da postane akcionar.




*Cullinan je najveći neobrađeni dijamant kvalitete dragulja, težak 3.106,75 karata (621,35 g). Pronašao ga je Frederick Wells, menadžer površinskog kopa Premier Diamond Mining Company u Cullinanu, Gauteng, Južna Afrika, 26. januara 1905. Iako je karbonado pronađen u Brazilu težio više od 3.600 karata (720 g), nije bio kvaliteta dragulja.

Cullinan dijamant je pronađen je samo devet metara ispod površine. Ime je dobio po vlasniku rudnika Thomasu Cullinanu. Mali grad Cullinan također je nazvan po njemu. Rudnik je i dalje u funkciji i sada je dostigao dubinu proizvodnje od 763 metra. Za posjetioce se svakodnevno nude podzemne ture. Nakon što je britanska kolonija Transvaal dobila unutrašnju samoupravu krajem 1906. godine, premijer Louis Botha je u avgustu 1907. predložio parlamentu kolonije da otkupe sirovi dijamant kako bi ga poklonili britanskom kralju Edvardu VII kao izraz zahvalnosti i uvažavanja. Ovaj prijedlog je prihvaćen i dijamant je potom predat kralju, na njegovom imanju u Sandringhamu 9. novembra 1907. godine, povodom njegovog 66. rođendana.

(bams)

(NovaSloboda.ba)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen