Dienstag, 17. September 2024

Širom svijeta – Slike sedmice

 


Obe su šampionke

Samosavladavanje kao preduslov vrhunskog sporta ovdje dobija novu dimenziju.

Na Paraolimpijskim igrama, Japanka Noriko Ito se takmičila protiv Turkinje Halime Yıldız u disciplini badminton. Sredstvo koje koristi nije zabranjeno, naprotiv: odnosi se na najviši nivo snage volje. Inače, pobijedila je igračica iz Turske, ali su obe šampionke.



Beskrajna bijeda

Beskrajno krvoproliće sa obe strane, a spremnost Zapada da to produži snabdjevanjem oružjem se primjetno smanjuje. S druge strane, ne može se dopustiti svakom diktatoru koji je van kontrole da ide svojim putem. Niko ne zna ko je u pravu. Dakle, svima ostaje jedino, da polažu cvijeće na spomen zidove. Ovdje, na slici, za pale ukrajinske vojnike u Kijevu.



Kupka u povrću

Prekomjerna poljoprivredna proizvodnja se održava drastičnim metodama: na takmičenju Tomatina, održanom posljednje srijede u avgustu u španskoj opštini Buñol zapadno od Valencie, učesnici se meusobno gađaju prezrelim paradajzom. Izmišljeno 1945. godine, takmičenje ne služi nikakvim političkim ili vjerskim ciljevima. Par na slici je takođe proširio koncept bliske borbe, na najprijatniji mogući način.

(news)

(NovaSloboda)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen