Montag, 2. September 2024

Iz svijeta – Slike sedmice

 


Nada kao ozdravljenje

Politički događaj također može biti takav: elektrizirajući, uzbudljiv, neodoljiv. Na Kongresu Demokratske stranke SAD u Chicago Bulls Areni prošle sedmice, bivši predsjednik Barack Obama i njegova supruga Michelle su, čini se, oslobodili tako velike emocije kao 2009. kada su se uselili u Bijelu kuću. Pred 15.000 razdraganih gledalaca, bivša prva dama je prvo pozvala na "povratak nade" elokventno pohvalivši predsjedničku kandidatkinju Kamalu Haris. Teško je povjerovati da je ne tako davno stranka još uvijek bila razočarana i držala se umornog Joea Bidena. „Nešto divno je u zraku“, vikala je sada Mišel Obama. To je značilo i vraćeno samopouzdanje da bi mogli pobijediti Trumpa na izborima.

"Ja sam jedina osoba koja je dovoljno glupa da priča nakon Michelle Obame", rekao je Barack Obama nakon toga. Kao i obično, u svom govoru je branio američku demokratiju od Trampa. Sa aktivistima kao što su Obama, demokratama je lako povjerovati u njihov trijumf.



Sreća u nesreći

Rep muzika, smijeh i puno piva – Highfield muzički festival južno od Lajpciga je u punom jeku kada jedna od gondola panoramskog točka počela da gori u subotu veče Bila je prazan. Ali vatra se proširila na drugu gondolu. Svi pogledi su bili uprti u 38 metara visoku konstrukciju. Na bini udaljenoj 100 metara, reper Ski Aggu je nastavio sa programom. Kasnije će putem Instagrama potvrditi, da je dobio instrukcije da "ostane u dijalogu" sa publikom, kako bi spriječio masovnu paniku. Liječničku pomoć je dobilo 65 osoba, dvanaest žena i četiri muškarca su prebačeni u bolnicu. Četiri dana nakon nesreće, njih četvorica su još ležala, a očigledno niko od njih nije teško povrijeđen. Nije bilo panike. Činilo se da lanac spašavanja dobro funkcionirao. Nakon pauze od oko dva sata, te večeri je nastupio reper Cro. Istraga o uzroku ćesigurno potrajati. Podmetanje požara se u početku isključuje. Prema prvim izvještajima, prve su planule cerade koje su bile uskladištene ispod panoramskog točka. Odbačena cigareta, moguće da je skoro izazvala katastrofu u Lajpcigu.



Moćni par

Iza svakog uspješnog muškarca stoji jaka žena. Znate ovu izreku? Odakle dolazi nije sasvim jasno. Vjerovatno je stara barem koliko i čovjek, koji u ovom slučaju (na slici) stoji iza prilično uspješne žene: Sahra Wagenknecht, lice i imenjakinja stranke Bundnis Sahra Wagenknecht, ili skraćeno BSW, govori na sceni. Ovo je najuspješnija stranka u Saveznoj Republici Njemačkoj do sada, prema vremenu osnivanja (8. januara 2024.) i trenutnim izgledima za političko formiranje. Samo šest mjeseci nakon osnivanja, BSW se suočava sa dvocifrenim rezultatima na sva tri predstojeća pokrajinska izbora na istoku. U pokrajini Thüringen se čak čini mogućim da dobije mjesto premijera. Dovoljno jedinstvena, ali Sahra Wagenknecht je također dio uspješnog dvojca: njen muž i savjetnik, čovjek iza zavjese, je Oskar Lafontaine. Bio je jedan od najuspješnijih političara u zemlji: premijer u pokrajini Saarland, lider SPD-a, ministar finansija, tada lider Ljevice, a sada „obični“ član BSW-a. Imao je karijeru bez premca, sada je ona na redu.

(focus)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen