Sonntag, 26. Mai 2024

Prije 90 godina – Kraj za Bonnie & Clyde

 


Istina o Bonnie & Clyde

Par kriminalaca poginuo je prije 90 godina u kiši metaka.

Gangsterski par Bonnie Parker i Clyde Barrow iz 1933. godine na istorijskoj fotografiji


Na današnji dan prije 90 godina: Ford u kojem su sjedili Boni i Klajd pogođen je sa preko 100 policijskih metaka. Krali su i ubijali, a ipak su Bonnie i Clyde postali romantizirane gangsterske ikone. Prije 90 godina na današnji dan, možda najpoznatija igra mačke i miša u američkoj historiji završila je uz kišu metaka: usred ničega u američkoj državi Louisiana, Bonnie Parker i Clyde “Champion” Barrow, bili su iznenađeni od strane grupe policajaca koji su bili u blizini, izašli su iz zasjede u gradu Sailes. Prije nego što je Ford DeLuxe njih dvoje uspio stati, policija je izrešetala automobil sa više od 100 metaka - i tako ubila slavni gangsterski par 23. maja 1934. godine


Devet decenija je prošlo od jezivog kraja dvoje kriminalaca iz Teksasa, ali oni su i danas legendarni. Brojne knjige, filmovi i pjesme govore o njihovim podlim djelima (vidi dolje).

Ali ko je bio ovaj često idealizovani par, koji nije bio samo progonjen zbog nekoliko manjih zločina, već je bio odgovoran za niz ubistava? Njih dvoje su se upoznali 1930. Oboje su bili u ranim dvadesetim, došli su iz siromašnog svijeta u sirotinjskim četvrtima Dalasa i sanjali o boljem životu. Bonnie Parker, umjetnički nadarena i ambiciozna žena, izdržala je razoreni brak; njen muž je bio u zatvoru zbog ubistva. Clyde “Champion” Barrow radio je kao skitnica i lopov. Bila je to ljubav na prvi pogled. Ali ubrzo nakon toga Clyde počinje da krade i ubija, a su, i pored toga, Bonnie i Clyde ipak postali romantizovane gangsterske ikone.

Dvije godine iza rešetaka.

Kada je pušten, Clyxe je bio ogorčen i osvetoljubiv čovjek. Radije bi umro nego ponovo otišao u zatvor. I činio je sve što može, da vrati teksaškom pravosudnom sistemu za ono što mu je učinjeno u "prljavoj paklenoj rupi".

Napadi i ubistva

Njihova zajednička kriminalna karijera počinje: kao par, ili sa saučesnicima, probijaju se kroz zemlju u ukradenim automobilima. Svaki put kad im ponestane novca, njih dvoje izvedu pljačku, a Clyde sve češće pribjegava pištolju. Do trenutka kada se policija pojavi na mjestu zločina, njih dvoje su već nestajali sa lica zemlje. Novine širom zemlje su sa fascinacijom izvještavale o progonu. Plima se pokrenula tek nakon što je banda oslobodila i odvedela pet zatvorenika iz Clydeovog omraženog zatvora početkom 1934.

Policija se udružuje preko državnih granica i počinje koordinirani lov. A kada su se njih dvoje vraćali sa zabave 23. maja ujutro, policajci su ih namamili u zasjedu pored autoputa i otvorili vatru. Na kraju, imali su više od deset ubistava, nekoliko pljački banaka i bezbroj krađa automobila i provala. Boni i Klajd su često bili amateri u svom pristupu, ali su čak i za života imali neku vrstu kultnog statusa: Gomila ljudi se okupljale su se na udaljenim mjestima njihovog ubistva. Jedan od posmatrača je odsjekao Bonnie pramen kose, i za uspomenu uzeo komad njene krvave haljine. Drugi je pokušao da odsječeCKlydeu uho. Mrtvozornik je morao da prekine „atmosferu nalik cirkusu“, i rastjerao ih jednom ptrom psovkom.

Pobunjenici protiv sistema

Prema istraživačima, ono što je dvoje idola učinilo daleko iznad njihove generacije dijelom je posljedica vremena njihovog djelovanja tokom Velike depresije. Mnogi su se željeli poistovjetiti s Bonnie i Clydeom kao pobunjenicima protiv sistema i divljeg siromaštva. Nekima su se činili pomalo kao Robin Hood – osveta za neuspjehe države. Činjenica da je i ljubav bila uključena svakako je učinila stvari još privlačnijima, a mediji su dodatno podstakli narativ o slobodi i samoopredjeljenju koji stvara čežnju.

U konačnici, narativ se dobro prodavao, uključujući filmove i muziku – pogotovo jer se mladi i beskompromisni par dobro prodavao pred kamerama, na primjer kada su pozirali s automobilima i oružjem. Na kraju, Bonnie i Clyde dali su milionima Amerikanaca priču o kojoj su mogli sanjati – čak i kada su okončali život i uništili porodice. Njihova posljednja želja bila je da budu zajedno sahranjeni: "Jednog dana će otići zajedno, i biće sahranjeni jedan pored drugog", kaže pjesma koju je Bonnie poklonila svojoj majci, prilikom posljednje posjete. Ali porodica im ne učinila uslugu - Bonnie i Clyde su sahranjeni na dva različita groblja u Dalasu.



Desetine filmova i pjesama o poznatom gangsterskom paru

Konkretno, film Arthura Penna "Bonnie and Clyde" s Warrenom Beattyjem i Faye Dunaway dao je kriminalnom paru kultni status 1967. godine. Ali još 1937. Fritz Lang je snimio film “You Only Live Once”, “Živi se samo jednom”, zasnovan na priči o gangsterskom paru. Uslijedile su mnoge filmske adaptacije koje su aludirale na Bonnie i Clydea, poput filma Olivera Stonea "Prirodno rođene ubice" iz 1994. "Razbojnici" s Kevinom Costnerom i Woodyjem Harrelsonom iz 2019. govorili su o posljednjim mjesecima dvoje kriminalaca. Inspirisani Bonnie i Clydeom, a pljačkaški gangsterski parovi se pojavljuju i u nebrojenim TV serijama. Čak se i jedna epizoda animirane serije “Simpsonovi” bavila Bonnie i Clydeom. Njih dvoje se takođe pojavljuju voma često i u muzici: 1996. godine, Toten Hosen su objavili svoju pesmu “Bonnie & Clyde”: “Stavi glavu na moje rame/Lijepo je to osjetiti tamo/I sviramo Bonnie and Clyde/Hajde, hajde da ukrademo auto/voziću te u njemu/I igraćemo Bonnie i Clydea”, pjevao je Campino.

George Gainsbourg je 1968. otpjevao svoju pjesmu "Bonnie and Clyde" u duetu sa Brigitte Bardot, a reper Jay Z je otpjevao duet sa Biyonce Knowles o gangsterskom paru.

Foto: Warren Beatty i Faye Dunaway 1967. u kultnom holivudskom filmu "Bonney and Clyde".

(express)



Kod nas je pjesmu o Bonnie i Clyde otpjevao Stjepan Yimmi Stanić.

Stjepan Jimmy Stanić – Bonnie &Clyde, link:

Stjepan Jimmy Stanić - Bonnie i Clyde - YouTube


Serge Gainsbourg Brigitte Bardot - Bonnie and Clyde, link

Serge Gainsbourg et Brigitte Bardot "Bonnie and Clyde" | Archive INA - YouTube

(spagos)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen