Montag, 13. Mai 2024

Iz svijeta – Slike sedmice

 


Vremena Olimpijskog plamena

Olimpijske igre u Parizu mogu se oslanjati na trendovske sportove kao što su Break Dance i BMX biciklizam, na kraju krajeva, cilj je privući mladu (televizijsku) publiku na spektakl ovog ljeta. A do zvaničnog otvaranja 26. jula, ljudi se ponašaju simbolično i tradicionalno. Sredinom aprila upaljen je olimpijski plamen pomoću paraboličnog ogledala u, naravno, antičkoj Olimpiji u Grčkoj. "Apolone, bože sunca i svjetlosti, poslao si svoje zrake i upalio baklju za gostoljubivi grad Pariz", rekla je "Visoka sveštenica", grčka glumica Meri Mina, na ceremoniji.

Baklja je zatim putovala kroz Grčku jedanaest dana, prije nego što se ukrcala na tradicionalni jedrenjak, i započela prelazak u Francusku, prolazeći kroz Korintski kanal, gdje je i nastala fotografija u prilogu. I ovaj transportni brod je naravno, pažljivo odabran. To je francuski "Belem", najstariji sačuvani jdrenjak sa tri jarbola u Evropi. Datira iz 1896. godine - kada su moderne Olimpijske igre održane u Atini po prvi put.



Dani bijesa

Univerzitet Columbia u New Yorku nije samo jedan od najpoznatijih univerziteta u SAD-u, već je i obično idilična oaza: klasistični hram obrazovanja, uredno podšišani travnjaci. Sredinom ove sedmice pretvio se u zonu borbe. Policija je ogradila područje i na velikom travnjaku ispred biblioteke odjednom je nastao šatorski grad. Tačno 56 godina nakon protesta protiv rata u Vijetnamu, studenti su ponovo zauzeli časnu “Hamilton Hall”. Kao što je nekad bila, Kolumbija je ponovo postala epicentar nacionalnog studentskog pokreta. Studenti su obustavili nastavu na oko 40 univerziteta kako bi pokazali svoj bijes zbog kontinuiranih zločina nad palestinskim stanovništvom u Gazi. Ali za razliku od tadašnjih antiratnih protesta, ova studentska pobuna nema široku podršku. Antisemitski prizvuk otuđuje ljude, kao i klasifikacija sukoba u Gazi kao oslobodilačke borbe kolonijalno potlačenog naroda. Jedan profesor sa Kolumbije opisao je proteste kao "beskompromisni bijes". Mnogi Amerikanci osjećaju isto.



Trenuci nade

Da li je lila haljina bila simbol nade? Prošle sedmice u Saudijskoj Arabiji, njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock i njen američki kolega Antony Blinken pokušali su pronaći izlaz iz nasilja u Pojasu Gaze. Njihov domaćin je bio saudijski šef diplomatije, princ Faisal bin Farhan al-Saud. Razgovori, koji su uključivali druge visoke diplomate iz zapadnog svijeta i arapskih država, zasjenili su stvarnu svrhu konferencije koju je organizirao Svjetski ekonomski forum: bolji ekonomski odnosi između blokova.

Baerbock i Blinken su već pokušavali izgraditi savez sjevernoameričkih, evropskih i arapskih vlada kako bi zajednički izvršili pritisak na Hamas - i na izraelsku vladu. Baerbock je tada objasnila da Hamas ima ključ mira: treba odmah osloboditi sve izraelske taoce. U Rijadu su političari razgovarali o pregovorima o oslobađanju 40 talaca, ali cilj je bio da Izraelci i Palestinci žive zajedno u dvije autonomne države. Do sada su i jedni i drugi odbijali rješenje o dvije države.

(focus)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen