Montag, 27. Mai 2024

Iz svijeta – Slike sedmice

 


Na cilju

Nakon izbora je uvijak i prije izbora: Mnogi u Indiji su tako pretpostavljali, pa je Narendra Modi ne samo mogao biti razumno siguran da će dobiti treći mandat na vlasti. Premijer je prije svega špekulirao da će njegova stranka, BJP, postići ogromnu dvotrećinsku većinu u parlamentu. Ali sada bi rezultati izbora mogli odjednom postati mnogo tješnji. Ovi su naveći izbori u ljudskoj istoriji, jer traju od 19. aprila, a na njima je 986 miliona Indijaca dalo je svoje glasove. To su ujedno i najduži izbori na svijetu, jer se glasanje odvija različito po regijama u sedam izbornih faza. Glasovi se neće brojati do 4. juna.

Koliko god da je hvaljen najveći broj nastupa šefa vlade u predizbornoj kampanji, mnogo redovnih glasača BJP je očigledno ostalo kod kuće u prvim fazama izbora. To se može procijeniti kao osjećaj u sigurnu pobjedu, a moguće i sa trenutnim toplinskim talasom, koji je onemogućio mnoge ljude da izađu na izbore.

Modijev problem: Bez dvotrećinske većine neće moći da promjeni ustav, kako je namjeravao. Modi želi ograničiti prava vjerskih manjina. Hoće li u tome zaista uspjeti, čini se biće uzbudljivije nego što se očekivalo.



Na počasnom podijumu

Konačno opet počast u Cannesu! Prošlo je 35 godina otkako je Meryl Streep posljednji put proglašena najboljom glumicom na najvažnijem svjetskom filmskom festivalu (za glavnu ulogu u filmu “Plač u tami”). Ova 74-godišnjakinja zapravo uvijek dobija sve nagrade, ili je barem takav utisak. Ali, ako pogledate, dobila je samo tri Oskara od 21 nominacije. Ovog puta je prednost bila što nije nominovana za Zlatnu palmu časti, jer ju je dobila za životno djelo. Nagradu joj je dodijelila Juliette Binoche, francuski ekvivalent Streep: Oscar sa dvije nominacije, jednom francuska filmska nagrada Cesar sa jedanaest nominacija i najbolja glumica za “Falsifikatori ljubavi” u Cannesu 2010. 77. Međunarodni filmski festival je Palmom časti otvoren na primjereno visokokaratni način, a potom je uslijedila projekcija filma “Le deuxieme acte” Quentina Dupieuxa, komedijom s Leom Seydoux, Louisom Garrelom i Vincentom Lindonom, koja govori o tome da je glumačka profesija prilično glupa. Dvije žene na slici sigurno imaju drugačije mišljenje.



Slavlje na Reeperbahnu

Kiez u Hamburgu je gorio toga dana. Ali ovdje se radilo o vatri radosti, što nije baš često slučaj, ni u St. Pauliju, ni na stadionu u Millerntoru, u Hamburgu. Nakon što je kultni klub (ta riječ je ovdje vrlo prikladna) prošle sezone propustio plasman u Prvu Bundesligu uz razvijene zastave, sada se to dogodilo jedno kolo prije kraja prvenstva, nakon lagane pobjede od 3:1 protiv VfL Osnabrücka.

FC St. Pauli je postao prvoligaš, po šesti put, ali i nakon 13 godina odsustva iz Gornjeg doma. Do trenutka kada je Oladapo Afolajan postigao 2-0 u 14:47, u to više nije bilo sumnje. I nije bilo zaustavljanja. “Forza St. Pauli!” i “Volimo vas” odjekivalo je sa tribina. Proslava je počela pola sata prije kraja uitakmice. Nakon posljednjeg sudijinog zvižduka, kolektivno ludilo se prirodno nastavilo na terenu, ali i u okolnim ugostiteljskim objektima. Čak je i inače vrlo kontrolisani trener Fabian Hürzeler najavio da će se priključiti slavlju. Činjenica da će autsajder u narednom vremenu sam predstavljati grad Hamburg u Bundesligi je novina. HSV je ostao drugorazredan, ali je ipak s poštovanjem uputio čestitku: “Unatoč svom rivalstvu: čestitamo plasman u Bubdesligu”.

(focus)

(Novasloboda.ba)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen