Dienstag, 21. Mai 2024

Prije 102 godine – Putovanje otvorenim autobusom

 


Fotografija poštanskog autobusa nekada se smatrala simbolom napretka. U međuvremenu, gledanje ove slika nas tjera da čeznemo za netaknutim planinskim svijetom - bijela glečerska masa u centru privlači pažnju. Fotografija je ostala ista, ali su se želje i percepcije gledaoca promijenile: nostalgija za prirodom, sada pobjeđuje euforiju za napretkom.

Fotografiju je napravio fotograf iz Basela Robert Spreng. Razlog za to nije poznat. Je li to bila fotografija za štampu? Narudžba iz pošte? Turistička reklama? Jedino što je sigurno je da je ljetni put poštanskog autobusa tada bio fascinantan novitet. Godine 1919. prva motorizovana poštanska ruta prolazila je preko prevoja Simplon.

Godinu dana kasnije dodani su prevoji Furka i Grimsel, a zatim Gotthard. Počela je nova era: prelazak preko planinskih prevoja postala je aktivnost u slobodno vrijeme. Tome je doprinijelo putovanje na otvorenom Saureru.

A užitak u vožnji dodatno je pojačan signalom upozorenja, koji je ubrzo poslužio i za veću turističku zabavu: trotonska sirena. Izumljena je prije tačno sto godina, dvije godine nakon ovog snimka, i tako dovela kočijaški rog u novo doba. Tonska sekvenca cis-e-a, posuđena iz uvertire Gioachina Rossinia "Wilhelm Tell", postala je akustični zaštitni znak u Švicarskoj.

I tako je ostalo do danas, vožnja poštanskim autobusom i dalje predstavlja atrakciju.

(NZZ)

(spagos)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen