Montag, 1. Juli 2024

Sa i oko EP u fudbalu – Profesor, trener i tajni favorit

 


Profesor i trener

Reprezentacija Austrije je na ovom Evropskom prvenstvu igrala u "grupi smrti". Francuska, Holandija, Poljska. Svi su oni na tabeli ostali iza Austrijom.

Nakon uspjeha, sve oči su sad okrente ka treneru Ralfu Rangnicku. Kakav je to mađioničar? Ništa u njegovom izgledu ne ukazuje na to da je heroj. Naočale, lice profesora, što je takođe tačno. Studirao je i završio studij za profesora sporta i engleskog jezika, i zatim dobio trenersku licencu, kao najbolji u svojoj klasi. Zovu ga profesorom. Vi ste izumitelj pressinga. Trčati visoko u protivničku polvinu, osvojiti loptu.

Ali tajna Austrije nije nastala tako davno.

Veliki FC Bayern žarko je želio još proljetos, dovesti Ralfa Rangnika za trenera. Sa milionskom platom, sa perspektivom za Ligu šampiona i šampionat. Sada svi vide, da je njogovo NE Bayernu, ustvari tajna uspjeha Austrijanaca. Rangnick je kući rekao: Ne idem. Ostajem sa vama, verujem u vas. Tako su postali tim. Kako je bilo lijepo vidjeti profesora kako pjeva zajedno sa svojim igračima. Trener sa srcem i mozgom. Ako se danas mogu rangirati treneri, onda nejka je to: Klop pa Rangnick.



Austrija nakon grupne faze, iznenada tajni favorit

Naš tim je postigao “čudo iz Berlina!“ Tako je glasio naslov dnevnih novina “Österreich” nakon pobjede protiv Holandije od 3:2 i s tim u vezi, osvajanje prvog mjesta u grupi. Upravo usred navijačkog ludila Austrijanaca, selektor Ralf Rangnick (65), kaže: “Mislim da je malo vjerovatno da ćemo postati prvaci Evrope. Ali ni to nije potpuno isključeno.”

Hoće li Rangnick možda biti novi Rehakles?

Nakon 20 godina, istorija Evropskog prvenstva bi se mogla ponoviti... Recenzija: 2004. godine Otto Rehhagel (85) trijumfovao je sa Grčkom. U finalu je pobijedila Portugal rezultatom 1:0. I Rehagel je postao "Rehakles" – nadimak zasnovan na grčkom polubogu i heroju Heraklesu.

Kralj Oto je pred ovo Evropsko prvenstvo, na pitanje da li je takvo čudo ponovo moguće, odgovorio: „Sve je moguće. Možda autsajder poput Austrije to može. Rangnick zna svoje, Austrijanci su u moje vrijeme uvijek imali dobre fudbalere kao što su Andreas Herzog i Bruno Pezzey. A pobjeda protiv nas na kraju 2023. godine, dala im je poticaj.”

Kao i Rehhagel tada, Rangnick je pomogao i sada, kada je savez svjesno odlučio da počne iznova s njemačkim trenerom. Austrijanci su ušli u osminu finala sa puno samopouzdanja i izborili pobjedu u grupi ispred Francuske i Holandije. Zvijezda Marcel Sabitzer (30) kaže: „Ako ste u nokaut sistemu, možete i istrčati. Imamo kvalitet da možemo da pobjedimo svakog protivnika.”

Rehhagel je imao 66 godina kada je osvojio titulu 2004. godine.

Rangnick 29. juna slavi rođendan - 66.!

(sport)

S.P.

(NovaSloboda.ba)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen