Mittwoch, 17. Juli 2024

Trka sa bikovima u Pamploni: tradicija ili srednjovjekovna okrutnost?

 








Masa od 600 kilograma ljutitih mišića juri prema njima sa šiljastim rogovima - to znači da moraju u trk, ili se skolniti na rijeme. Kako kažu, ko hoće da trči, na ulici je, ko neće, eno mu balkona. Međutim, ne uspijevaju baš svi biti uspješni u ovoj trci sa bikovima u Pamploni.


Ukupno šest osoba je povrijeđeno u prvoj trci sa bikovima, na kontroverznom festivalu San Fermín u Pamploni, na sjeveru Španije. Kao što je to bio običaj već više od 400 godina, trčali su zajedno sa bikovima, uskim ulicama starog grada. Niko nije kritično povrijeđen, jedan pacijent je imao ozljede glave, a petero je imalo modrice, rekao je glasnogovornik državne televizije RTVE.

U narednih sedam dana bit će još jedna trka. Za bikove je to posljednji dan njihovog života, oni kasnije bivaju umoreni u areni. Bikovi izgledaju pomalo nespretno, ali mogu trčati brže od ljudi. Test hrabrosti, posebno za mlađe muškarce, uključuje trčanje što bliže borbenim bikovima, koji su teški oko 600 kilograma, a da ih bikovi ne zahvate rogom, ili pregaze. Trkači pokušavaju neko vrijeme trčati ispred bikova, na 875 metara dugoj stazi do arene. U nekom trenutku svakog trkača sustigne životinja i pokuša ga zakačiti po leđima. Potjera se odvija preko glatke, i ponekad mokre kaldrme.

Većina padova se dešava zato što trkači stalno gledaju iza sebe, u iščekivanju bikova. Ako se jedan trkač spotakne, nekoliko drugih često padne preko njega. Stvari postaju posebno nezgodne kada se bikovi približavaju. Posljednji smrtni slučaj dogodio se 2009.

Jedan od ljubitelja ove trke je i fudbalska zvijezda Nico Williams (21) rođen u Pamploni, koji trenutno igra za reprezentaciju Španije na Evropskom prvenstvu. "Obično slavim svake godine. Ovog puta to nije moguće. Ali, ako dođemo do finala, sasvim je u redu", rekao je on za sportske novine AS.

Kritike i protesti su svake godine sve veći. Organizacije PETA i AnimaNaturalis su u petak demonstrirale u Pamploni protiv devetodnevnog festivala i opisale trku i lov, kao "srednjovjekovnu okrutnost". Aktivisti za prava životinja već dugo pozivaju na prekid trke s bikovima i svih krvavih borbi sa bikovima, uopšte. Prethodnih dana je već bilo demonstracija na kojima su učesnici nosili plakate sa sloganima poput "Mučenje nije ni umjetnost ni kultura" i "Okrutnost prema životinjama je nacionalna sramota". "Znamo da postoji većina u društvu koja odbacuje ovu okrutnost prema životinjama, ne samo u Pamploni već iu cijeloj Španiji, i nema interesa da je nastavi - posebno ne njihovim novcem od poreza", rekla je čelnica AnimaNaturalisa Aida Gascón.

Krvava fešta u regiji Navarra i dalje je veoma popularna među vatrenim obožavateljima. Prema zvaničnim informacijama, prošle godine je bilo prisutno ukupno 1,5 miliona učesnika - rekord. Ove godine, hoteli su prijavili prosječnu popunjenost od 90 posto u danima prije festivala, a apartmani za odmor više nisu bili dostupni po uobičajenim cijenama. Posjetioci dolaze iz Španije, ali i iz cijelog svijeta. To je milionski posao za grad.

(BZ)

(NovaSloboda.ba)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen