Dienstag, 2. Juli 2024

Iz svijeta – Slike sedmice

 


Protiv Škota

Dok su milioni Nijemaca sa fascinacijom gledali uvodnu utakmicu Evropskog prvenstva u fudbalu - na stadionu, u kafani ili ispred televizora kod kuće - Olaf Scholz je morao da radi. Kancelar je prisustvovao samitu G7 u Apuliji u Italiji, na sastanku šefova država i vlada sedam industrijskih država Njemačke, SAD, Kanade, Velike Britanije, Francuske, Italije i Japana.

Važan razlog .Važniji od početka Evropskog prvenstva? Početak fudbalskog susretaa između Njemačke i Škotske poklopio se sa zvaničnom večerom. Dakle, Scholz se prvo obaviještavao o toku utakmice putem tekstualne poruke. Kasnije je dio utakmice gledao na tabletu s britanskim premijerom Rishijem Sunakom. Mali ekran, ali veliko kino: Njemački tim je pobedio 5:1.

Bilo je zaista sjajno vidjeti toliko postignutih golova,” kasnije je bio oduševljen Scholz. Kakav rezultat ovog 14. juna, koji je za Olafa Scholza počeo koliko neobično, toliko i svečano: na nagovor Joea Bidena, šefovi država i vlada serenada su mu otpjevali jednu pjesmu. Naime, toga dana kancelar je proslavio 66. rođendan.



Protiv Zapada

Svijet je postao mali za ruskog predsjednika Vladimira Putina. Nalog za hapšenje Međunarodnog krivičnog suda ograničava njegovu slobodu kretanja. Mora da se plaši, da ga u mnogima zemljama mogu uhapsiti. Ali on se ne suočava s problemima u Sjevernoj Koreji. Naprotiv: Kada je stigao u Pjongjang, crveni tepih je bio razvučen, a prijestolnica, koja je patila od nedostatka energije, bila je preplavljena svetlošću.

Sjevernokorejski diktator Kim Jong Un dočekao ga je uz pune propagandne počasti i priredio zabavu dobrodošlice, na kojoj su djeca dobila zadatak da navijaju. Na kraju krajeva, oba autokrata zavise jedan od drugog, više nego ikad. Putinu, koji je posljednji put posjetio Sjevernu Koreju prije 24 godine, potrebni su municija i projektili za rat protiv Ukrajine, a Kim će se vjerovatno nadati podršci u modernizaciji svoje vojske i zaliha hrane kako bi ublažio glad u zemlji. Zapad je sa zabrinutošću gledao na ovaj sastanak. Jer Rusija bi također mogla pomoći Sjevernoj Koreji da proširi svoj nuklearni arsenal. Nuklearne ambicije Kim Jong Una su barem jednako važne kao i djeca, koja mašu zastavom na Putinovom prijemu.



Protiv plamena

Njihivo radno mjesto je pakao. Plameni jezici visoki stotinjak metara, temperature oko 1000 stepeni Celzijusa. Ništa neobično za vatrogasce iz Kalifornije - američke države s najviše šumskih požara. Ali požar koji se proširio na okrug Los Angeles i susjedni okrug Ventura ekstreman je čak i po kalifornijskim standardima. Vatrogasna služba je odgovorila sa 1.600 pomagača i saopštila da je to najveći šumski požar u ovoj godini. U plamenu je bilo 63 kvadratna kilometra. Ovo odgovara površini od skoro 10.000 fudbalskih terena. Ono što ostaje: pejzaž kao nešto iz apokaliptičnog filma. Izgorele olupine. Ruševine kuća koje se još dime, i koje su ljudi nekoliko dana ranije još nazivali svojim domovima. Oko 1.200 stanovnika moralo je da se spašava od požara.

Požari su bjesnili i na jugu Novog Meksika. Mještani sela Ruidoso, uveče nisu stigli ni da spakuju svoje stvari. "Idite odmah sada!", objavila je uprava sela na društvenim mrežama. “Ne pokušavajte kupiti svoje stvari, ili zaštititi svoj dom. Odmah se evakuišite.”

(focus)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen