Montag, 8. Juli 2024

Oborena dva svjetska rekorda u atletici za žene

 


U Parizu je održano atletsko takmičenje u okviru Diamond lige. Oborena su dva svjetska rekorda u atlitici za žene, od kojih je jedan bio star 37 godina.




Svjetska prvakinja u skoku u vis Jaroslawa Mahutschich (Muhačik) popravila je skoro 37 godina star svjetski rekord. Ova 22-godišnjakinja iz Ukrajine preskočila je 2,10 metara na mitingu Dijamantske lige u Parizu. Time je oborila rekord Bugarke Stefke Kostadinove, koja je preskočila 2,09 metara 30. avgusta 1987. na Olimpijskom stadionu u Rimu.

Ukrajinka je prvo preskočila 207 centimetara, a onda je odmah odlučila podići letvicu na 210 centimetara i već u prvom pokušaju je ispisala historiju.

Ona je glavna favoritkinja za zlato na predstojećim Olimpijskim igrama u Parizu, koje počinju 26. jula.




Kenijska atletičarka Faith Kipyegon oborila je vlastiti svjetski rekord na 1500 metara za žene - na distanci kojom je dominirala posljednjih godina. Kipyegon je postavila prethodni rekord sa vremenom 3:49.11, ali je uz pomoć pejsmejkera u Parizu uspjela da ga obori s vremenom 3:49.04. Kipyegon i australska trkačica Jessica Hull nisu se mogle odvojiti, ali na 200 metara do kraja, Kipyegon je postavila veći tempo. Dvostruka olimpijska šampionka ubrzala je udaljavajući se od Hull i trčala prema svom svjetskom rekordu, pobijedivši ga za samo sedam stotinki sekunde.

(sport)

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen