Mittwoch, 17. Juli 2024

Iz stare štampe – Mostarska hronika, 1. juna 1927. godine

 


U Jugoslavenskom listu od 1. juna 1927. godine, objavljena je rubrika “Pošta iz Mostara” koju je uređivao redovni dopisnik iz Mostara.


Pošta iz Mostara

-:-

Sa mostarskog pazara

Na našem glavnom pazaru je tržni komesar g. O. Ugljen, koji je dosta spreman a i previše strog, ali je ipak sposoban da sam vodi kontrolu na pazaru. Ali i pored toga na našem pazaru ima više tržnih komesara, pa je našem seljaku, koji donese onaj teško zarađeni plod na tepu da ga proda, nesnošljivo, kad mu više osoba komandira; tu ćeš rastovarirti, tu prodati i slična šikaniranja. Na tepi ureduju profesori, dame, općinski maltari, pa to sve odaje vrlo lošu sliku, jer ni seljaci nisu jedna naročita vrsta ljudi, kojima može zapovijedati i onaj koji čak nije ni pozvan, da po našoj tepi stavlja red. Jadni seljak pun straha dolazi na tepu, jer zna da neće proći bez mnogo prigovora, a ovi prigovori i previše djeluju na našeg seljaka. Voće i povrće na tepu dogoni najviše seljaka iz onih mjesta mostarske okolice, gdje svijet baš gladuje i onda ih zapostavljati, to prelazi sve granice i tržni komesar bi trebao da sve nepozvane ljude, upozori da se nepačaju u pazarske stvari, jer sve dosadanje prelazi granice.

-:-

Stranci u Mostaru

U Mostar je došlo više stranaca sa automobilima sa svrhom da razgledaju znamenitosti Mostara. Među njima je najviše Njemaca. Stranci su došli iz Dubrovnika, kamo su stigli pred više dana. Razgledali su okolicu Mostara, a naročito Blagaj.

-:-

Sa učiteljskog sijela u Mostaru

Na 28. o.m. priredila je učiteljska škola jedno sijelo, na kojem je pjevački zbor pokazao svoju spremu. Posjetioci sijela su se naslađivali lijepom pjesmom, koja je zanosila goste, da su ostali začuđeni da među đacima može biti ovoliko spreme u pjevanju. U ovom se najviše može čestitati profesoru g. Matišiću, koji je sa najviše volje radio i doveo zbor na ovu visinu. Najljepši sopran ima gospođica Filka Kocan i vidi se talenat, koji bi gospođicu Kocan mogao dovesti na pozornicu umjetnica. Gospođica Martak jedinstven alt, te svi pojedinačno pjevači se mogu pohvaliti i može im se čestitati.

Uspjeh moralno i materijalno bio je vrlo dobar. - Na 30. o.m. Učiteljska škola putuje u Dubrovnik, gdje će takođe koncertrirati.

O.S.

-:-

prilog: Mostarska Tepa, 1927.

priredili: Armin Džabirov, Tibor Vrančić, Smail Špago


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen