Dienstag, 1. Oktober 2024

Posmatranje slike – Pogled na Pariz

 

Claude Monet, Jardin de l’Infante, 1867.

Prije157 godina

Mladi slikari su uvijek dolazili i odlazili u Louvre sa svojim ličnim dokumentima da proučavaju slike, kopiraju ih i stiču vještine starih majstora. Naravno, to nije bilo ništa za slikarskog revolucionara kao što je Claude Monet. Imao je druge planove kada je u aprilu 1867. pisao direktoru muzeja Émilienu de Nieuwerkerkeu tražeći pristup balkonu Louvrea: Monet je želio da naslika “Pogled na Pariz”. Prepoznao je ono što je ovaj stari grad nedavno ponudio: nove vidike, neočekivane perspektive. Prefekt Départment de la Seine, Georges-Eugène Haussmann, presjekao je put kroz Pariz, žrtvujući srednjovjekovne četvrti za široke bulevare. Više svjetla, više zraka, nisu samo progresivni slikari tog vremena htjeli napustiti atelje u korist prirode. Radikalni baron Haussman bi se takođe mogao nazvati ranim modernim impresionistom. Monet je naslikao tri slike na balkonu Luvra, čija je okolina upravo bila hausmanizovana.


Claude Monet, Quai du Louvre, 1867.

Jardin de l'Infante” je jedan od njih, koji je sada u središtu izložbe “Monet i impresionistički grad” u Alte Nationalgalerie u Berlinu: Gledamo prema jugoistoku, kao kroz objektiv kamere, preko Quai du Louvrea i Seine preko novoizgrađenih bulevara Saint-Michel i Saint-Germain do Panteona, nacionalne kuće slavnih u kojoj je Claude Monet dugo bio počastvovan.

(welt)

(spagos)


"Le Jardin de l'Infante" je slika francuskog slikara Claudea Moneta nastala u proljeće 1867. Ovo vertikalno ulje na platnu je urbani pejzaž koji predstavlja Pariz viđen iz palate Louvre, sa Jardin de l'Infante u prvom planu. i crkva Saint-Étienne-du-Mont, Panteon i Sorbona s lijeva na desno na horizontu. Kupio ju je pijanista Charles Wilfrid de Bériot oko 1873. godine, a djelo se od 1948. čuva u Allenovom Memorijalnom muzeju umjetnosti u Oberlinu, Ohajo, u Sjedinjenim Državama.

(wikipedia)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen