Donnerstag, 1. Mai 2014

Minute šutnje za Tita i Vujadina





Tita Vilanovu samo od prvog minuta zapazili po njegovim imenu. Vujadin Boškov, mojoj generaciji je u sjećanju, koliko daleko dopiru sjećanje na fudbal. Igrač Vojvodine, kasnije selektor reprezentacije Jugoslavije, a onda trener nabojih evropskih ekipa. Ovih dana obojica su preminula i evropska fudbalska javnost im se odužila na dostojan način. Na obje utakmice polufinala Lige šampiona odata im je počast minutom šutnje. Slava im.



One minute silence at Champions League for Tito and Boskov

UEFA has decreed that both Tuesday's game, Bayern-R. Madrid, as in Wednesday, Chelsea-At. Madrid, a minute of silence will be held before the game starts. This tribute is to recognize the achievements of two technicians who have recently died and were part of this competition, Tito Vilanova and Vujadin Boskov.
Vilanova’s work in Champions is well known either as an assistant or being the head coach.
Boskov, on the other hand, was coach-among many others-Sampdoria team that was the Italian league champion (season 1990-91) and, the following year, finalist of the European Cup. In this match he faced Cruyff’s Barça and lost the final thanks to a Koeman goal.
UEFA will also allow teams to wear a black armband if they want to.




Tito Vilanova je od 2008. do 2012. bio pomoćnik Pepu Guardioli u jednom od najuspješnijih razdoblja za klub s Camp Noua. Nakon odlaska Guardiole uprava Barcelone je odlučila pružiti priliku Vilanovi koji je u prošloj sezoni, iako je nekoliko sedmicaa proveo na liječenju, odveo momčad do 22. naslova španjolskog prvaka. Igračku karijeru Vilanova je počeo u Barceloninoj nogometnoj akademiji, a kasnije je, između ostaloga, bio član Celte, Mallorce i Elchea.

Vujadin Boškov je za fudbalsku reprezentaciju Jugoslavije odigrao je 57 utakmica i bio je izuzetno cenjeni trener mnogih domaćih i inostranih klubova i selektor državne reprezentacije. Igračku karijeru Boškov je počeo je u novosadskoj Vojvodini, za koju je nastupao od 1946. do 1960. godine, a potom je branio boje italijanske Sampdorije (1961-62) i švajcarskog Jang Bojsa (1962-64), gde je počeo da se bavi trenerskim poslom. Tokom bogate karijere vodio je sedam godina Vojvodinu i brojne klubove iz Holandije, Španije, Italije i Švajcarske, među kojima i slavni Real Madrid (1979 - 82), Fejenord (1976-78), Romu (1992 - 93), Napoli (1994 - 96) i u dva navrata Sampdoriju. Bio je šampion Jugoslavije i Španije, a sa Sampdorijom je osvojio Kup pobednika kupova 1990. godine. Na klupi reprezentacije Jugoslavije Boškov je sedeo u tri navrata 1971-73, 1999-2000 i 2001.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen