Donnerstag, 6. Februar 2014

Neka igre počnu!

Zimska olimpijada na moru

Od 7. do 23. februara, u ruskom gradu Soči, održaće se Zimske olimpijske igre.


Rusija je po prvi put u istoriji domaćin Zimskih olimpijskih igara. Davne 1980. godine bila je domaćin ljetnih igara. Punih 17 dana, oko 3 hiljade sportista iz 90 država, takmičiće se u 98 disciplina. Prije 4 godine u Vancouveru ih je bilo 2.566.



Takmičenja će se održavati u dva sportska centra. Olimpijski park, sa velikim dvoranama, nalazi se direktno na obali Crnog mora. A oko 40 kilometara dalje, na planini Krasnaja poljana nalaze se bob staza i piste za skijaše i alpiniste. Troškovi gradnje svih objekata za olimpijadu procjenjuju se na 37,5 milijardi eura.





Ceremonije otvaranja i zatvaranja održaće se u „Fišt” olimpijskom stadionu, koji je koštao 63,5 miliona dolara. Stadion može primiti 40 hiljada gledalaca, a nazvan je po jednoj planini u sjevernom Kavkazu. Za takmičenja u hokeju na ledu izgrađene su dvije ledene hale. Prva je nazvana „Šajba”, kako se na ruskom jeziku naziva pločica kojom se igra hokej na ledu, prima 7 hiljada gledalaca, koštala je 35,5 miliona dolara. Druga hala po imenu „Boljšoj” prima 12 hiljada gledalaca, u njoj će biti odigrana finalna utakmica u hookeju, a koštala je 300 miliona dolara. Hale će odmah nakon igara biti razmontirane i prenesene u druge gradove, gdje će služiti kao sportske i koncertne dvorane. Karling centar može primiti 3 hiljade gledalaca, koštao je 14 miliona dolara. U areni „Orao”, na stazi dugoj 400 metara, biće održana takmičenje u brzom klizanju, pred 8 hiljada gledalaca.





U Olimpijskom parku nalazi se „Plaža za medalje”, gdje će biti vršena dodjela medalja.
Multifunkcionalna dvorana „Ledeni brijeg” biće domaćin klizačima u umjetničkom klizanju i klizačima na kratkim stazama, koštala je 43,9 miliona dolara, a za dva sata može biti preuređena za drugu vrstu sporta.





Bosnu i Hercegovinu će na Olimpijskim igrama u Sočiju predstavljati pet takmičara.


Smail Špago
 
 
NovaSloboda.ba

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen