Samstag, 4. Mai 2024

Prije 76 godina – Osnovan Historijski arhiv Sarajevo

 






Navršilo se 76 godina od osnivanja Historijskog arhiva Sarajevo: 3.5.1948. - 3.5.2024. godine!

Godišnjica je obliježwna predstavljanjem još jedne arhivske izložbe, o čemu više možete pročitati na web stranici Arhiva:


Ove godine JU Historijski arhiv Sarajevo obilježava svoju 76. godišnjicu osnivanja i rada. Tim povodom, a u okviru manifestacije Dani kantona Sarajevo Arhiv je 30. aprila predstavio još jednu izložbu pod nazivom “Tragovi na hartiji: Dokumenti i pečati Kotarskog šerijatskog suda u Sarajevu”, autorice arhivistice Irme Agbabić.
JU Historijski arhiv Sarajevo osnovan je 3. V 1948. godine Odlukom Narodnog odbora grada Sarajeva, a na samom početku djelovanja bio je smješten u zgradi Vijećnice. Danas je Arhiv javna ustanova kulture u Kantonu Sarajevo. Od početka svoga djelovanja, aktivno radi na prikupljanju, čuvanju, stručnoj obradi, prezentaciji i publiciranju arhivske građe. 76 godina djelovanja obilježeno je stalnim naporima za poboljšanje uslova čuvanja vrijedne arhivske građe čija količina danas iznosi preko 11.000 dužnih metara ili preko 640 arhivskih fondova i zbirki, od kojih je trećina proglašena za nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine. Tradicija Arhiva je da svaku svoju godišnjicu obilježi događajem koji će predstaviti naš rad, arhivsku građu kao kulturnu baštinu, te biti prilika da se naša javnost podsjeti na postojanje i značaj naše institucije. Ove godine, predstavljamo arhivsku građu iz još jednog vrijednog arhivskog fonda – Kotarskog šerijatskog suda.
“Fond Kotarskog šerijatskog suda u Sarajevu nalazi se među mnogobrojnom vrijednom arhivskom građom i predstavlja neiscrpan izvor podataka iz života stanovnika Sarajeva i njegove okoline u periodu između 19. i 20. vijeka. Fond ima oko 80 dužnih metara arhivske građe, a sadrži dokumente poput ilama (sudskih rješenja), hudžeta (sudskih odluka), murasela (sudskih poziva), vasijetnama (oporuka), gruntovnih i građevinskih isprava i dozvola, privatnih i službenih prepiski, te različite potvrde i priznanice, ostavinske predmete, smrtovnice, potvrde o punoljetstvu i slične dokumente…“ (iz autorskog teksta o izložbi)





Na svečanom otvaranju izložbe u Brusa bezistanu prisutnima su se obratili direktorica JU Historijski arhiv Sarajevo Ismeta Džigal-Berkovac, autorica izložbe Irma Agbabić, te direktorica Muzeja Sarajeva Indira Kučuk-Sorguč koja je ujedno i otvorila izložbu.
Direktorica Džigal-Berkovac govorila je o značaju JU Historijski arhiv Sarajevo, postignućima ove ustanove u proteklim desetljećima i aktuelnim nastojanjima u zaštiti i očuvanju pisane kulturne baštine – arhivske građe. Autorica izložbe, arhivistica Irma Agbabić, istakla je nekoliko značajki arhivskog fonda na temelju kojega je izložba nastala: Kotarskog šerijatskog suda u Sarajevu, procesu rada na istom, te je skrenula pažnju na zanimljive detalje u postavci. Na kraju, direktorica Muzeja Sarajeva Indira Kučuk-Sorguč, također se osvrnula na rad našeg Arhiva kao srodne institucije Muzeju Sarajeva, naš zajednički značaj u očuvanju kulturne baštine grada i zemlje, te o samoj izložbi, koju je na taj način svečano i otvorila.
Izražavamo veliku zahvalnost Muzeju Sarajeva na ustupljenom prostoru za izložbu i obilježavanje još jedne godišnjice Arhiva. Izložba će biti dostupna u Muzeju Sarajeva – Brusa bezistanu do 13. maja 2024. godine.

Foto: HAS

Arhiv obilježio 76. godišnjicu rada – Historijski arhiv Sarajevo

(HAS)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen