Sonntag, 2. Februar 2014

Noćas spektakl - Superbowl XLVIII

Super Bowl XLVIII

Milijarde dolara i još više kalorija

Super bowl, najveći show na svijetu, ovog vikenda doživljava svoje 48 izdanje. Sastaaju se Denver Broncosi protiv Seattle Seahawksa.
 
 
U nedelju naveče po američkom, a iza ponoći, sa nedelje na ponedeljak po našem vremenu, na stadionu MetLife u New Jerseyu, za titulu najboljeg u američkom fudbalu boriće se fudbaleri Denver Broncosa i Seattle Seahawksa. Po običaju u to vrijeme u SAD vlada vanredno stanje.



A kako je Super Bowl najveći pojedinačni sportski događaj u svijetu nije ni čudo da NFL ulaže tako mnogo novca samo u ovaj finalni susret. New Jersey se zbog svega toga nada da će ostvariti veliki dobitak. Prošle godine, navijači, mediji i sponzori u vrijeme finala, ostavili su u New Orleansu oko110 miliona eura. Za 30 sekundi reklame u toku finalne utakmice kompanije moraju platiti i do tri miliona eura. I pored tako visoke cijene, svi termini za reklame su rasprodati još u decembru prošle godine. Nije ni čudo, jer ne dešava se tako često, da širom SAD uz male i velike ekrane, u isto vrijeme, sjedi više od 100 miliona gledalaca, a širom svijeta, prema procjenama, čak oko 800 miliona ljubitelja ovog sporta.
Karte za finale, već odavno rasprodate, u redovnoj prodaji koštale su između 1.800 eura, za najudaljenija mjesta, u vrhu gledališta, do nevjerovatnih 730 hiljada eura, za sjedišta u prvom redu.



Na MetLife stadionu, utakmicu će uživo gledati 80 hiljada gledalaca. Stadion, izgrađen u New Jersiju, koštao je jednu milijardu i 200 miliona eura, što je najskuplji stadion koji je NFL ikada izgradila. Radi poređena, podatak da je stadion Alianz arena u Münchenu koštao tek 340 milona eura. U vrijeme finala, oko stadiona biti će 3 hiljade redara i 700 policajaca.
Super bowl je, takođe, privatna zabava velikog broja Amerikanaca. Računa se da finale gleda devet od deset Amerikanaca, u kućnoj atmosferi. To, takođe, uspostavlja i određenu vrstu kulinarskih standarda. Računa se da će navijači širom SAD samo toga dana konzumirati jednu milijardu i 230 miliona komada pilećih krilca, chicken wingsa, jelo koje se tradicionalno jede uz gledanje utakmica američkog fudbala. Sljedeći kulinarski specijalitet za kojim luduju ljubitelji Super bowla je pica, a liferant „Domino Pizza” tvrdi da za svako finale bude isporučeno 11 miliona komada ovih pica. A čak 48 miliona Amerikanaca tu veče poručuje dostavu jela iz restorana. Skoro svaki sedmi Amerikanac. Uz to dolazi 5 miliona i šesto hiljada kilograma čipsa, te 51 milion i 700 hiljada gajbi pive. Gotovo svaki treći navijač priprema vlastite grickalice uz prenos, četiri miliona kilograma avokada se te večeri iscijedi u guacamole, a nikoga od navijača ne interesuje što tih 5 miliona i šesto hiljada kilograma čipsa sadrži 27 milijardi kalorija, ili 1,8 milijardi grama masonoće. Ko će te noći i o tome još voditi računa. Veče Superbowla ne može ni bez popcorna. Sve što se te večeri pojede, mora biti dobro zaliveno, i to sa 51,7 miliona gajbi pive.



Iako ova zime drži SAD u čvrstom zagrljaju, mnogi navijači će se odlučiti da potpale Superbowl roštilj i ispeku šnicle i ražnjiće, a to će učiniti skoro 62 procenta vlasnika roštilja.
Za Amerikance, Super Bowl nije samo veliki sportski događaj već i spektakl u pripremanju jela. Samo se na Dan zahvalnosti na stolu se nađe više hrane.
Što se tiče sportskog dijela Super bowla, ovo 48. po redu finale za Denver Broncos biće sedmo po redu, a za Seattle Seahwaks drugo. Uz to, Broncosi su dva puta osvajali Super bowl, a Seahawksi niti jednom. Broncosi su u jednoj laganijoj prednosti nad Seahawksima, ako ništa drugo, zbog klimatskih uslova, jer u Denveru je barem malo hladnije negou Seattleu.



Posebna pažnja ovih dana okrenuta je ka prognozi vremena. Ovo je prvi put da se Suprbowl održava u sjevernom dijelu SAD. Do sada je bio običaj bio da se održava u južnijim dijelovima zemlje, gdje su temperature prve nedelje u mjesecu februaru veće nego na području New Yorka. Kako će sve Superbowl proteći u uslovima zimske temperature, neizvjesno je i za gledaoce i za organizatore. Predviđena je i rezervna varijanta, ukoliko u nedelju naveče bude padao veliki snijeg, spektakl će se odložiti za ponedeljak veče. Stadion MetLife je bez krova, pa je zbog toga mnoge začudila odluka, da se finale odigra na hladnom sjeveru.
Super Bowl 2014. se sa nestrpljenjem čeka i zbog obaveznog show programa. Publiku će u poluvremenu finala ove godine uživo zabavljati mega zvijezda Bruno Mars i grupa Red Hot Chilli Peppers, što se smatra vrhuncem zabave.
(izvor:ran.de)
Priredio: Smail Špago
 
 
NovaSloboda.ba

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen