Samstag, 1. Februar 2014

Da li je ovo Grad sa liste svjetske kulturne baštine?


Objavljeno na www.starmo.ba 010214

 

Gomile smeća na mostarskim ulicama živi su dokazi dubine političke i socijalne krize u Mostaru. Tako je i na prilazima Starog dijela Mostara, gdje su neke od lokacija doslovno zatrpene kesama, ostacima hrane iz obližnjih restorana, te drugim otpadom. 

 

I sve to na svega par metara od razvijene zastave UNSCO-a, koja bi trebala posvjedočiti da se mostarska stara gradska jezgra nalazi na listi zaštićene svjetske baštine! 

 

Pravi je to primjer našeg odnosa prema gradu, njegovoj tradiciji, pa i urbanom karakteru. Krvci naravno nisu izvarani radnici Komosa, koji su u štrajku, već oni koji već decenijama od Mostara stvaraju političko i svako drugo ruglo. Oni koji su samo zarad svojih interesa oformirili čak pet komunalnih preduzeća, te u gradu podjelili sve, pa i smeće. 

 

Nove "razglednice" Mostara zato su prije svega šamar njima, ali i građanima ovog grada koji godinama pristaju na svakojake eksperimente i političke ublehe. Pored nas ovakvih, nikakvi neprijatelji Mostaru i njegovoj definicija grada u urbanističko-istorijskom smislu - nisu potrebni. Slika sve govori...
 
 

(autor F.K.)

 

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen