Samstag, 14. September 2024

Iz svijeta – slike sedmice

 


Oblak prašine

Ogroman oblak pijeska, habub (na arapskom: puhanje vjetar), širi se zemljom u blizini grada Dunqula u sjevernom Sudanu. Prirodno moćni zidovi dosežu i do 900 metara visine i razvijaju se prvenstveno u Sahari i mogu pokriti čitava mjesta maglom - kao što je bio slučaj 2017. godine, kada je Habub stigao do sudanske prijestolnice Kartum. Pješčane oluje obično nastaju kada vlažni monsunski vjetrovi naiđu na suhe slojeve zraka. Snažna silazna struja podiže ogromne količine prašine. Otprilike tri sata čudovišta se kotrljaju po kućama, oazama i plantažama, potisnuta vazdušnim masama - i često završavaju snažnom grmljavinom.



Bez daha

Još samo nekoliko poteza do pobjede: Guo Jincheng ima samo 23 godine, ali je već legenda u slavnom krugu plivačkih osoba s invaliditetom. Nakon brojnih titula svjetskog prvaka, osvojio je ne samo srebrnu medalju na 100 metara slobodno na Paraolimpijskim igrama u Parizu, već i zlato slobodnim stilom u mješovitoj štafeti na 4×50 metara. Važan faktor u tome je Jinchengova tehnika disanja, koju je usavršio u nekoliko noćnih smjena nakon redovnog treninga - sportista samo jednom udahne na 50 metara. Nedavni uspjesi su trenutni vrhunac karijere koja je započela kada je imao dvanaest godina.



Kapi za opsatanak

Najbolja vakcina za ovu djecu je mir, napisao je šef SZO Tedros Adhanom Ghebreyesus na Platformi X. Ali mir u Gazi nije na vidiku. Stoga međunarodni pomagači pokušavaju učiniti ono što mogu. 640.000 djece trebalo je da bude vakcinisano protiv dječje paralize u roku od nekoliko dana. Sa Izraelom je dogovoreno primirje za ovu kampanju, kako bi se moglo postaviti 400 stanica za vakcinaciju i mobilni timovi mogu voziti kroz uništeni obalni pojas. Higijenski uslovi su katastrofalni. U augustu je kod jedne bebe dijagnosticiran prvi slučaj dječje paralize u regiji, u posljednjih 25 godina.

(stern)

(NovaSloboda.ba)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen