Dienstag, 13. August 2024

Špijun koji je došao iz stripa

 





Stripovi koji prikazuju James Bonda prije nego što su ga definisali akcioni filmovi, biće sačuvani u arhivi Los Angelesa, posvećenoj istoriji Oskara (piše Jack Malvern). Crteži Johna McLuskyja, koje je objavio Daily Express između 1958. i 1966., prikazuju britanskog špijuna sa oštro izraženim jagodicama i kovrdžom crne kose iznad desnog oka.

McLuskyjevi sinovi predali su kopije stripova biblioteci Margaret Herrick na Beverly Hillsu, koju vodi Akademija filmske umjetnosti i nauke. McLuskyjeve adaptacije 13 špijunskih priča Iana Fleminga uključivale su Casino Royale, Moonraker i You Only Live Twice. Sean McLusky, umjetnikov sin, rekao je da je rad njegovog oca ne samo pomogao u oblikovanju izgleda ranih filmova o Bondu, već je i pogurao Seana Conneryja na audiciju za ulogu u filmu Dr No, prvu filmsku adaptaciju, objavljenu 1962. „Moj otac je crtao agenta, koji je veoma ličio na Conneryja”, rekao je McLusky za Observer. “Kasnije smo od njega čuli da je na audiciji za glumca dobio prednost za ulogu, jer je veoma ličio na lika iz novinskog stripa.”

Iako McLuskyjevi Bond i Connery dijele grub izgled, crteži liče na nekoliko glumaca iz tog perioda, uključujući i Jamesa Garnera. Sean McLusky vjeruje da je Terence Young, režiser Dr Noa, također mogao dobiti inspiraciju iz stripova. “Koliko znam, kada su snimali Dr No, koji je u to vrijeme bio prilično niskobudžetni špijunski film, prilično su koristili strip priču mog oca, kao osnov za filmsku priču.” Sean McLusky i njegov brat Graham koristili su londonsku galeriju da kontaktiraju arhivu u LA. Rekao je, kako mu je drago što će crteži njegovog oca biti sačuvani i izloženi.

„Veoma sam ponosan što će stripove gledati, kao dio istorije filma. Otac je odlično uradio posao. Zakucao je njegov izgled, i što više gledate u crteže, više uviđate kakav je posao to bio.”

(the.times)

(NovaSloboda)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen