Mittwoch, 14. August 2024

Kosmički spektakl u boji

 


Kakva raskoš boja!

Na mnogim mjestima širom Donje Saksonije, noćno nebo je sijalo jarko ružičasto: sjeverno svjetlo je plesalo na vedrom nebu, kao na ovoj fotografiji iz Hooksiela na obali Severnog mora. Na mnogim mjestima, protok zvijezda padalica također je obasjavao noć i moglo se vidjeti i do 100 zvijezda padalica na sat. Kosmički spektakl u boji!



Zvjezdana noć zvezda padalica

Noć na početku sedmice, pozvala je sve širom Njemačke da gledaju zvijezde padalice, kao ovdje iznad Sjevernog mora na svjetioniku Pilsum u istočnoj Friziji. Perzeidi, jedna od najpoznatijih kiša meteora, dostigle su svoj maksimum. No, zvijezde padalice mogu se vidjeti i prije i poslije na nebu, iako ne toliko, kažu iz Udruženja zvijezda prijatelji. Sa mračne lokacije u noći s nedjelje na ponedjeljak moglo se uočiti 20 do 30 meteora na sat. Spektakl se dešava jer Zemlja prelazi orbitu komete 109P/Swift-Tuttle na svojoj orbiti oko Sunca - i nailazi na komade razbacane po njoj. One izgaraju kao sjajne zvijezde padalice kada uđu u Zemljinu atmosferu. Društvo Max Planck to opisuje ovako: „Komete koje kruže oko Sunca vrlo često na periodičnim orbitama gube supstancu. Ako Zemlja pređe orbitu komete, izlaže se bombardovanju mrvica.”



U roza boji

Sjeverna svjetlost obasjala je već u nedjelju navečer zamak Rothley, u Northumberlandu, Engleska, a kiša meteora Perseida dostigla je vrhunac u ponedeljak veče.



Iznad spektakularnog okruženja

Perzeidi, najveći pljusak zvijezda padalica u godini, dostigli su svoj maksimum u vrućoj noći utorka. Planina Nemrut visoka 2.150 metara na jugoistoku Turske također je pružila sjajnu pozadinu. Tamo su svjetla zasjala iza svetog hrama i kompleksa grobnica koje je kralj Antioh I sagradio za sebe prije više od 2000 godina.

Türkiye, Adiyaman: Spektakularno okruženje za kišu meteora Perzeida.  

(express)

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen