Donnerstag, 22. August 2024

Cvjetni tepih u Briselu: Prvi put napravljen od dalija, a ne od begonija

 








Više od 100 volontera bilo je zauzeto postavljanjem čuvenog cvjetnog tepiha na briselskom Grand Placeu u četvrtak. Cvjetni tepih je dugačak 70 metara i širok 24 metra. Po prvi put od svog uvođenja 1971. godine, Cvjetni tepih iz Brisela bit će kreiran prvenstveno od dalija (Dahlia), (georgina) , a ne od begonija, jer je ovo cvijeće jednostavno otpornije na toplotu. Tepih je gotov i bio je svečano otvoren u četvrtak uveče. Može se pogledati do nedelje uveče.

Za ovo 23. izdanje, organizatori su se okrenuli prema Océane Cornille. Svojom kreacijom “Rhizome”, ulična umjetnica iz Liègea referencira Brisel i Art Nuoveau. Cvijeće koje se koristi ove godine su dalije, objasnili su iz grada Brisela.

Inspirisana je konceptom biljnog rizoma. Odnosi se na metaforu urbanog „rizoma“, u kojem se distrikti okupljaju i ponovo razdvajaju u složenu dinamičku mrežu. „Poput korjena biljke, ove linije se ukrštaju i preklapaju, stvarajući gustu, organsku mrežu koja odražava raznolikost i vitalnost Brisela“, objašnjava mlada umjetnica.

“Svake dvije godine svjetski poznati Trg gradske vijećnice, u starom gradu u Briselu prekrije se tepihom cvijeća. Ovaj tepih se izrađuje po planu i u nekoliko koraka. Tepih postavlja oko 120 volontera, koji su položili skoro milion cvijeća za manje od četiri sata”, objašnjavaju iz grada Brisela.

Koen Vondenbusch (fotografija) je godinama dizajner cvjetnog tepiha. „Željeli smo nešto potpuno drugačije, pa smo uličnim umjetnicima dali carte blanche“, objašnjava on. „Postoji malo Art Nuoveau, mladog stila i čini se da se briselski kvartovi povezuju. Sa poslom su krenuli ujutro u 7h, posao je išao malo sporije zbog vrućine. Ali su sve završili do zvanične inauguracije uveče.”

Ove godine radimo uglavnom s dalijama umjesto begonijama jer su otpornije na toplotu. Dalija je meksički cvijet koji voli puno sunca i manje kiše.”

Mnogo ljudi nas je gledalo kako sve ovo postavljamo. Najljepši pogled je sa balkona Vijećnice, gdje su bili odlikovali i domaći olimpijski prvaci. Malo se tamo ček, ali se zaista isplati. Ponekad zaboravljamo da ovaj trg odiše briselskom istorijom i da je pod zaštitom UNESCO-a. A imati tako ogroman tepih cvijeća je zaista jedinstveno.” Volonter Steve Berckx iz Leuvena učestvuje po prvi put. “To je pomalo kao slikanje po brojevima, znaš tačno gdje staviti koje cvijeće.

Bilo je puno je posla, ali je bilo i veoma prijatno, mogli smo razgovarati i sa ljudima pored. Poznajem dizajnera i posao je vrlo ispunjen. Rezultat se pokazao tek kada su se volonteri i sami mogli diviti cvjetnom tepihu sa balkona Vijećnice."

Osim cvjetnog tepiha, posjetitelji su se od 15. do 18. augusta mogu diviti i cvjetnoj ruti na ulicama oko trga Grand Place u Briselu.

(msn)

(NovaSloboda.ba)



Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen