Samstag, 1. Juni 2024

Iz svijeta – Slike sedmice

 


Tragedija na Majorci

Vatrogasci posmatraju mjesto nesreće na Majorci. Četiri osobe poginule su kada se potpuno zauzet restoran srušio na Playa de Palma, na španskom ostrvu za odmor. Žrtve si imale između 20 i 30 godina, saopštila je policija. U incidentu su poginule dvije Njemice, turistkinje, jedna Španjolka i jedan muškarac iz Senegala. Prema informacijama, još 16 povrijeđenih nalazi na liječenju u bolnicama. Od njih je petoro je u kritičnom stanju, a preostali povrijeđeni su van životne opasnosti. Jedna od žrtava, mlada Španjolka, radila je u restoranu, rečeno je. Šef vatrogasne službe u Palmi Eder García rekao je da su većina nastradalih stranci "različitih nacionalnosti i srednjih godina". Nesreća se dogodila na samoj plaži, u objektu oko kilometar udaljenom od kultnih barova Megapark i Bierkönig. Zgrada Medusa Beach Cluba srušila se oko 20.30 sati. Prvi sprat se odmah srušio u podrum, gde su večerali brojni gosti, javilo je više medija pozivajući se na očevidce. Prva uvid je pokazao da je preopterećenje na prvom spratu mogući uzrok urušavanja, rekao je šef vatrogasaca García.



Posljednji turnir za Toni Kroosa

Fudbalski reprezentativac Njemačke, Toni Kroos u martu je igrao protiv Holandije, koju su Nijemci pobjedili rezultatom 2-1. Zvijezda veznog reda Real Madrida, koji na fudbalskom terenu uvjek deluje izuzetno kul, najavio je kraj svoje karijere tokom prošle sedmice, u zajedničkom podcastu sa bratom Feliksom. Ovo ljeto će biti kraj, za najuspješnijeg njemačkog fudbalera u ovom trenutku.

Za ovog 34-godišnjaka, profesionalna karijera obilježena trofejima i sjajnim trenucima, idealno bi se završila u slučaju trijumfa u Ligi prvaka s Real Madrodomm u finalu protiv Borusije Dortmund, u Londonu 1. juna - i u velikom finalu u dresu Njemačke, na predstojećem domacem -Evropskom prvenstvo. 14. jula 2024. godine, na Olimpijskom stadionu u Berlinu. Kroos želi da kao aktivni igrač, tada bude na terenu po poslednji put.

"Ako ste, poput mene, počeli da igrate fudbal sa šest godina, a onda ste to uspjevali do svoje 34. godine, to je jednostavno veoma važna odluka", rekao je Kroos u podcastu "Just Lup".

Fudbal je bio u fokusu njegovog čitavog života. Bio je "i veoma srećan i veoma tužan" u isto vrijeme, rekao je Kroos. Svjetski prvak iz 2014. poznat je po dosljednim vlastitim odlukama.

Nakon trijumfa na Svjetskom prvenstvu 2014. u Brazilu, prešao je iz FC Bayerna u najveći klub na svijetu, Real Madrid. I tu je počela njegova uspješna priča. Prije međunarodnih utakmica u martu, nedavno je najavio da se povlači iz nacionalnog dresa, nakon što ga je nacionalni trener Julian Nagelsmann nagovorio da učestvuje na predstojećem Evropskom prvenstvu.



Suze za predsjednikom Raisijem

Na sahrani iranskog predsjednika Ebrahima Raisija, muškarac drži njegovu sliku. Vladar koji je poginuo u nesreći sahranjen je u svom rodnom gradu Mašhadu na sjeveroistoku zemlje. Prema državnoj televiziji Irib, Raisi je sahranjen pored lokalnog mauzoleja osmog šiitskog imama Reze. Smatra se najvažnijim šiitskim svetilištem u Iranu. Prema izvještajima, tri miliona ljudi je učestvovalo u ceremoniji sahrane u Mashhadu. Nije bilo nezavisnih procjena. Raisi, ministar vanjskih poslova Hussein Amirabdollahian i još sedam putnika poginuli su u nedjelju u padu helikoptera na sjeverozapadu Irana. Ministar vanjskih poslova Amirabdollahian sahranjen je u četvrtak u glavnom gradu Teheranu. Prethodno je u njegovoj matičnoj provinciji Horasan bio organizovan državni pogreb za predsjednika, gdje je prisustvovalo desetine hiljada ljudi. Čini se da iranski istražitelji nisu otkrili nikakve dokaze o uzrocima pada, tokom istrage pada helikoptera. Helikopter se srušio u planinu u magli i zapalio se, javili su državni mediji, pozivajući se na vojsku. Nema znakova da je na helikopter pucano. Njegov kurs leta se nije promenio. Istražitelji su rekli da u komunikaciji između posade i kontrolnog tornja nije bilo ništa sumnjivo.

(ksta)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen