Samstag, 18. Mai 2024

Iz svijeta – Slike dana

 


Poplave propasti

Ovako može izgledati apokalipsa, bez blijedog konja i svjetskog požara. Ali sa stotinama hiljada mrtvih riba, kao ovdje u rezervoaru u južnoj vijetnamskoj provinciji Dong Nai. Renoviranje i paklena vrućina proteklih sedmica učinili su svoje. Ono, što bi ribar u svom čamcu trebao učiniti protiv plime smrti i propadanja, ostaje neodgovorno.



Organ reda na crvenoj kiši

Na bečkom trgu kod gradske vijećnice bilo je nešto više učesnika nego prethodne godine, koji su dijelom ubijeđenih da prisustvuju skupu, obezbjeđivanjem prevoza autobusima. Negdje drugo se ponovo rasplamsavala klasna borba: Na slici su policajci koji su trebali da čuvaju ulaznu kapiju sjedišta Napuljske industrijske unije. Crvena boja nije mogla da ometa njihov rad, kojim brane državu.



Izbor sa upitnim izgledima

Parlamentarni izbori u Indiji: 970 miliona sa pravom glasa, uključujući i ovog seljaka, pozvano je da glasa tokom šest sedmica. Rezultat izbora bi trebao biti poznat početkom juna. Međutim, postoje sumnje, da li je to dovoljno za demokratske uslove. Pobijedit će vladajući hinduistički nacionalisti, što znači priznatu represiju protiv neistomišljenika. Evropa je već bila bolje pozicionirana, nego u području napetosti između Rusije, Kine, Indije i, ne daj Bože, Trumpovih izbora u SAD.

(news)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen