Mittwoch, 8. Mai 2024

Iz stare štampe – Mostarska hronika od 20. novembra 1925. godine

 


U Jugoslavenskom listu od 20. novembra 1925. godine, objavljena je rubrika “Mostarska hronika” koju je uređivao redovni dopisnik iz Mostara.


Mostarska Hronika

(Od našeg redovitog dopisnika)

-:-
Od šibice oslijepila

Šibica, stvar koja nam dođe pedeset puta na dan u ruke, postala je životuopasna opšta napast. Od frcanja fosfora progorijevaju odijela, prže se ruke, a ovih dana oslijepila je na jedno oko jedna ostarija muslimanka usljed fosforne iskre koja joj je frcajući pala u oko. Naša osiguravajuća društva koja najviše štetuju od ovakve besavjesnosti industrijalaca morala bi kolektivno poduzeti i ukloniti ovu nedaću.

-:-

Popločavanje Glavne ulice

U radnom programu naše opštine u novoj budžetarnoj godini stoji na prvom mjestu popločavanje Glavne ulice. U idućoj godini imalo bi se prema izgrađenim projektima popločati dio od radnje Dokić, Bilić i Peško pa do radnje T. Njunjić. U daljnjim godinama nastavilo bi se sa radom na popločavanju ostalih ulica. Ovi radovi značiće preokret u higijeni našega grada.

-:-

Cesta Čitluk – Ljubuški

Ova za Hercegovinu velevažna cesta nalazi se u jednom očajnom stanju. Normalan promet je onemogućen, jer je cesta u takvoj mjeri izrovana da teretna kola ne smiju tovariti niti polovicu tereta kojega bi tovarili na urednim cestama. Automobili izbjegavaju ovu cestu jer rijetko prođu bez defekata na istoj.

-:-

Jedan zanimljiv balet

Prije nekoliko dana istupila je gđica Vera Barjaktarević učenica pariške škole u društvu sa gđicom Danom Crnić i odigrala nekoliko baletskih plesa sa takim elanom, da je publika ostala ugodno frapirana. Gđica Barjaktarević je odigrala Demaskiranja – Polka bebe – i Španjolski ples. Njezine ritmičke kretnje bile su toliko lijepe, životne i u potpunom skladu sa muzikom, da su gotovo upotpunjavali istu. Čitav balet je odisao učenom disciplinom koja je podavala plesu visoki estetski nivo. Lijepa i simpatična spoljašnost još vrlo mlade Verice ostaće Mostarcima u ugodnoj uspomeni.

-:-

Šahovski klub u Mostaru

Ovih dana mnogo se tretira u krugovima naših šahista osnivanje jednog šahovskog kluba. Organizaciju ovoga kluba preuzeli su sudski prislušnici gg. Huso Kapić i dr. Pavle Gutman. Ovim putem umoljavaju se svi ljubitelji šahovskog športa da se lično prijave gornjoj gospodi radi upisa u listu osnivača.

-:-

Vaskrsenje jednog na smrt osuđenog

Duboko je potresla svu moralnu Hercegovinu vijest o umorstvu nezakonite djece po Iliji Čovilu iz Nevesinja. On je u svoje doba imao intiman odnošaj sa udovicom svoga brata, koja je sa njime stajala pod jednim krovom zajedno sa njegovom ženom i zakonitom djecom. Uz silno interesovanje vodio se je proces pred ovdašnjim okružnim sudom. Ilija Čovilo je nastupio kao vitez. Svu krivicu svaljivao je na sebe, a svoju je dragu štitio. Nije se htio braniti nego se je naprotiv svakom riječju optuživao. Pri takim okolnostima nije čudo da ga je sud u svoje doba bio osudio na smrt. Ilija Čovilo bio je solunski dobrovoljac i dugogodišnji ratnik te bi na smrt bio i pristao da nije njegov branitelj uložio priziv. Ilija se bio predao svojoj sudbini i poručivao svojoj rodbini i dragoj da mu halale, jer se je nadao da će biti obješen.

Prekjučer je stigla u Mostar vijest da je Ilija Čovilo pomilovan i da mu je kazna snižena na 10 godina teške tamnice. Tako je jučer Ilija slavio svoje vaskrsenje hvaleći Kralja i sud.

-:-

Samoubojstvo sulude starice

Na Buni kod Mostara skočila je u rijeku Fata Begović iz Blagaja. Motiv samoubojstvu nije poznat, a općenito se misli da je to djelo posljedica momentanog nastupa ludila.Istraga je u toku. Lješina starice još nije pronađena a teško će se i pronaći jer je rijeka vrlo nabijala.

-:-

prilog: Glavna ulica, željezarija, Anton Zimolo, 1925. arhiv Muzej Hercegovine Mostar
priredili: Armin Džabirov, Tibor Vrančić, Smail Špago

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen