Mittwoch, 4. Juni 2014

Oteta boca loze!





Pročitajte, jer se vama, ili nekom vašem, može dogoditi isto. SK
 
Moj email upućen preko website-a aerodrome u Sarajevu povodom neobičnog događaja u kojem mi je iz čekiranog kofera službeno oteta boca domaće loze. 

Poštovani,
Dana 27. maja 2014 sam putovao sa sarajevskog aerodroma za Beč i Toronto.
Prvo jutarnje iznenađenje sam imao već na šalteru za checkin. Ćena koja tamo radi je postavila pitanje da li imam pravo na dva komada prtljaga.
Kad sam rekao da sam došao iz Kanade sa ta dva komada prtljaga, ona je zvala nekog šefa koji je potvrdio da imam pravo.
Mislio sam da je to usputni mali nesporazum, ali to je bio tek početak.
Kad sam prošao kontrolu i već bio pred kapijom, malo prije ulaska u avion, čuo sam poziv da se javim na šalter za informacije.
Začuđen, otišao sam da pitam o čemu se radi. Rekli su mi da treba da odem u prizemlje i otvorim vec čekirani kofer.
Pitao sam dvojicu radnika iz sigurnosti koji tu rade šta je problem sa mojim prtljagom. Inistirali su da otvorim kofer.
Kad sam to uradio izvadili su flašu lozovače rakije koju uvijek nosim na povratku u Kanadu.
Na moje pitanje zašto je ta boca problem kad ne ide u kabinu sa mnom nego u redovito čekirani prtljag, odgovorili su da Austrian Airlines to ne dozvoljava.
Pošto je bilo vrijeme ukrcavanja u avion, nisam imao vremena da tražim nekog od šefova.
Boca rakije mi je oduzeta a da pri tome nisam dobio nikakav papir o proceduri, pa mislim da nije teško predpostaviti gdje je ta boca završila.
Kad sam u avionu pitao posadu o rečenoj ‘proceduri’ bili su jako iznenađeni i rekli da nikad nisu čuli tako nešto i da će izvijestiti predpostavljene.
Ispričao sam o ovom događaju mom agentu u putnickoj agenciji u Torontu, a on je rekao da ce zatražiti službeno objašnjenje od Austrian Airlines, jer želi da upozori buduće putnike na istoj relaciji šta mogu očekivati.
Takođe i ja šaljem sluzbeni prigovor upravi kompanije u Beču.
Ja vidim ovih godina koliko se napora ulaze da sarajevski aerodrom iako mali, bude po usluzi pravi evropski aerodrom.
Na žalost neki uposleni rade suprotno u svojim postupcima te praktično odvraćaju putnike ili ih dovode u dilemu da kupuju mnogo jeftinije avio karte za neke druge aerodrome u regionu.
Boca rakije sigurno nije vrijedna vremena da se ovo napiše, ali vjerujem da je moja dužnost da vas upozorim na ovakve nemile događaje.
Pozdrav
Best regards,
Sem. Kaz.



-odgovor službenice Austrian Airlines odnosno Lufhanse kao vlasnika AA.

Poštaovani gosp. Kaz.

zahvaljujemo na Vašem mailu kojim ste nas izvijestili o okolnostima svoga putovanja dana 27.05.2014. iz Sarajeva.
Nastojanje nam je i interes kao prijevoznika i svih njegovih službenika pružiti korektnu uslugu svim našim  putnicima u svakom segmentu našeg poslovanja. Svakako se slažemo s Vama da su uslužnost i korektnost u postupku sa svakim putnikom vazni  elementi poslovne etike, a radeći u uslužnoj djelatnosti  jako nam je stalo do zadovoljstva naših nam cijenjenih  putnika.
Možemo Vam samo potvrditi da se prema pravilima  na osnovu instrukcije koja je primljena iz Beča na letovima  Austrian Airlines-a  iz Sarajeva oduzimaju sva alkoholna pića domaće proizvodnje, jer nije moguće verificirati postotak alkohola.
To je bitno jer po pravilima postotak alkohola mora biti naznačen. Sva alkoholna pića tvorničke proizvodnje mogu se transportirati bez ograničenja.
Nadamo se da ćete i dalje ostati korisnikom nasih  usluga, ukoliko bilo kako dodatno možemo pomoći, slobodno nas kontaktirajte,  stojimo Vam vrlo rado na raspolaganju.

Zahvaljujemo na vašem razumijevanju, te Vas srdačno pozdravljamo.

Customer Relations
Austrian Airlines
Lufthansa German Airlines

--moj komentar na njihov službeni odgovor. SK



Postovana gdjo P.

Hvala na prilično brzom odgovoru na moju žalbu zbog loše usluge.
Moram priznati da me odgovor ni najmanje ne zadovoljava.
Ja sam kao elektroinženjer očito učio neku drugu logiku od ove koju vi pominjete u vezi procedure i kompanijinih instrukcija vezanih za alkoholna pića u prtljagu.
Ostalo je potpuno nejasno kome je važan taj nepoznati procenat alkohola. Ja sam prtljag čekirao direktno za Kanadu (Toronto).
Prema tome bi bilo logično zaključiti da jedina strana koju bi to moglo interesirati bi bila kanadska, a ja znam da takvo ogranićenje ne postoji u Kanadi.
Što se tice eventualnog daljeg korištenja vaših usluga ne samo da ću ih nastojati izbjeći, nego ću nastojati da informiram što veći broj vaših korisnika šta im se može dogoditi ako putuju sa Austrian Airlines iz Sarajeva.
Moje izdanje mostarskog behara čita solidan broj čitalaca, a mnogi imaju svoje portale pa tekstove proslijedjuju dalje.
Tako da vjerujem da ce moja šteta od jedne boce lozovače sigurno biti mnogo manja od vaše.
Srdačan pozdrav
Best regards,
Sem Kaz

Moj zaključak: Ako putujete avionom AA nemojte nositi domaću rakiju, odnosno ako imate namjeru nositi domaću rakiju, kupite kartu neke druge kompanije. SK



(preneseno sa:mostarskibehar)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen