Freitag, 11. August 2017

Večeras pljusak meterora...

...da je bogdo kiše...



11. august 2017.
Prije svega 3 dana prisustvovali smo jednoj nebeskoj atrakciji, u vrijeme punog mjeseca došlo je do njegovog pomračenja, a već nastupa nova - pljusak meteora Perseide ili suze svetog Lovre kako ih u narodu zovu.
Naime svake godine krajem jula i u avgustu kometa Swift-Tuttle, široka 26 km prolazi pored Zemlje. Sitni komadići ove komete, meteori pod nazivom Perseide, udaraju u gornje slojeve atmosfere, zbog trenja dolazi do usijanja te tako postaju vidljivi i na Zemlji. Ove godine maksimum gustine prolaska meteora će biti sutra , 11. 8. kad ce u jednom satu proletjeti između 150 i 200 "zvijezda padalica" . Ostalih dana trajanja ovog nebeskog spektakla protok meteora u jednom satu je od 80 do 100.
Za posmatranje meteora nije potrebna nikakva oprema, jedino što možete da uradite jeste da se izmaknete od gradskog osvjetljenja, ponesete deku te ležeći posmatrate spektakl. Za snimanje i fotografisanje Perseide potrebno je imati pogodnu opremu , te podešenu za noćno snimanje. Sve ovo će biti vidljivo golim okom, čak i po danu se može desiti da vidljivo proleti pokoja "padalica"
Preostaje još i puka nada da će se i gradski oci "smilovati" i bar sahatak ugasiti gradsku rasvjetu da bi ugođaj bio potpuniji. Ali, možda je bolje da ih ne opominjemo, jer će nam rezervisati sve potajne želje za sebe.
Sutra pokušajte da sebi vratite djelić djetinjstva. Pronađite tamno mjesto, pokušajte eliminisati Mjesec iz vidnog polja , prostrite deku, lezite i uživajte.

(emica)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen