Samstag, 1. März 2014

Sjetih se hotel Neretve





Davno smo negdje napisali, negdje u bijelom svijetu, nešto nas uvijek podsjeća na nešto. Jednu veliku zgradu u starinskom stilu poznajem odkada hodam, ili prolazim biciklom, obalama Rajne. Sprijeda, od ulice, visoki stubovi, prozori sa svih strana. U nultoj zoni grada Kelna, nekoliko stotina metra od Doma, kelnske katedrale, i u samoj blizini Glavne stanice, Hauptbahnhofa, tako da je i zbog toga bilo nemoguće zaobići. U ovoj zgradi je u vrijeme kad je bila izgrađena, 1913. godine,  bila smještena Carska direkcija željeznica, a poslije Generalna uprava Njemačkih žrljeznica, ili DB, Deutsche Bahn. I onda se ta direkcija, kao i sve važnije ustanove 2002. godine preselila u Berlin. Od tada, zgrada je godinama najčešće zjapila prazna. Na stotu godišnjicu zgrade, u štampi se pojavila vijest da će zgrada biti rekonstruisna po najnovijim standardima, da će zadržati vanjski izgled, jer je kulturno istorijski spomenik, pod zaštitom države, a pošto je u samom centralnom dijelu ovoga grada, o rušenju zgrade i izgradnji nečeg drukčijeg, nije bilo ni govora. Vrlo brzo nakon te vijesti pristupilo se izvođenju pripremnih radova. Od zgrade su ostali samo vanjski zidovi, koji će se uklopiti u arhitekturu novog zdanja, u koji će na takvom mjestu biti smješten veleljepni hotel, sa 5 zvjezdica, sa podzemnom garažom, a umjesto dosadašnjeg krova, koji je pokrivao i unutrašnje dvoriste zgrade, biće napravljen stakleni krov, na nekoliko spratova, kojim će se moći napraviti kružni obilazak oko zgrade što će posjetiocima podariti prelijepe poglede na okolinu, uz samu Rajnu,  u centralnom dijelu grada. Objekat äe postati jedna od najreprezentativnijih adresa ovog grada. U isčekivanju početka gradnje, čiji je završetak planiran za kraj naredne godine, vanjski zidovi su poduprti željeznim skelama, kako se ni kamičak stare fasade ne bi obrušio. Tako će biti zadovoljena i suština i forma.




Sve ovo nas podsjeća na naše rekonstrukcije. Hotel Mostar, i njegova klasična rekonstrukcija. Hotel Neretva, koja se svakim danom sve više i više obrušava i sve više nestaje i onog dijela vanjske fasade, koji je trebao biti sačuvan. 




Skoro, pa isto, kao i na objektu sa početka teksta, koji je nas i podsjetio na sve ovo.

Iz Wikipedije: Das ehemalige Direktionsgebäude (erbaut 1906–1913 nach Entwurf des Kgl. Landbauinspektors Karl Biecker, unter Mithilde der Kgl. Regierungsbaumeister Adolph Kayser und Martin Kießling) und die ehemalige Präsidentenvilla existieren noch heute. Die Gebäude liegen am Rhein, Konrad-Adenauer-Ufer 5–7, und wurden vom Gebäudeeigentümer Vivico als Gebäudeensemble RheinTriadem vermarktet. Im Dezember 2011 erwarb Hochtief Projektentwicklung (HTP) die ehemalige Bahndirektion.[1] Anfang 2013 begann der Umbau mit der vollständigen Entkernung des Bauwerks.[2] Bis Herbst 2015 soll der Neuaufbau als Bürogebäude unter Wiederverwendung der alten Süd-, Ost- und Nordfassade abgeschlossen sein. Vorausgegangen war ein Wettbewerb, aus dem das Büro „kadawittfeldarchitektur“ siegreich hervorging.[3]

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen