Sonntag, 2. März 2014

Rođendan svake četvrte godine!

Neobična situacija

Rođendan svake četvrte godine!

Kako je to, kada je neko rođen 29. februara? Kako to izgleda, kad se slavi rođendan tek svake četvrte godine?
Sa jednom i po, u školu, sa četiri i po, vozačka, sa 17 u penziju. Ne godina, nego rođendana.
Simpatično, ili glupo? Postoje ljudi koji su sa svojih 65 godina proslavili samo 16 rođendana. A u Hamburgu postoji čak i Klub rođenih 29. februara.

O prestupnoj godini uči se u osnovnoj školi. Normalna godina ima 365 dana, a prestupna dan više. Prestupne godine su sve djeljive s 4, nisu ako su djeljive sa 100, a jesu, ako su djeljive sa 400. Dakle godine 1800., 1900. i 2100. nisu prestupne, dok 1600., 2000. i 2400. jesu. Sve to je precizno proračunato po astronomskom kalendaru, jer jedna godina ne traje tačno 365 dana, nego 365,2422 dana, pa se svake četvrte godine namiri ta jedna četvrtina dana, i na onih 365, doda se jedan dan više. Bez ovog jednog dana, godišnji kalendari i godišnja doba bi se vremenom razilazili. Sljedeća prestupna godina je 2016.

Da se vratimo slavljenicima. Oni najčešće obilježavaju godišnjicu rođenja zadnjeg dana februara, ali pravi rođendan slave svake četvrte. Jedan 74. godišnjak, koji je do sada proslavio svega 18 rođendana, priča kako je njegov unuk proslavio više rođendana od njega. A jedna 50. godišnjakinja priča, kako bi ljeti, dok je bila mlađa, boraveći negdje na ferijama, obznanila da joj je rođandan, profeštala sa prisutnima i tako namirila nedostajuću zvaničnu proslavu.
Širom svijeta i danas se, baš na ovaj datum rađa mnogo djece. Ali, što je interesantno, prema svjetskim statistikama, vrlo su rijetka vjenčanja ovog datuma, jer žene baš ne vole da im godišnjica braka pada svake četvrte godine.
Smail Špago
 
NovaSloboda.ba

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen