Samstag, 1. März 2014

„Hercegovina Classic 2014“

Podržavam sve ono što zaokružuje i objedinjeje obadvije obale u Mostaru i oko Mostara.
Respekt!

Sredinom maja

Međunarodna biciklistička trka „Hercegovina Classic 2014“

Udruženje za promociju biciklizma „Hercegovina Bicikl“ i Biciklistički klub Mostar 18. maja ove godine organizovaće Prvu međunarodnu cestovnu biciklističku trku kroz Hercegovinu pod nazivom „Hercegovina Classic 2014“.
„Ovom će se trkom, Hercegovina ucrtati i na cestovnoj biciklističkoj karti Evrope“, kazao je predsjednik Biciklističkog kluba Mostara Toni Zorić.
Pojasnio je kako je riječ o kružnoj trci sa startom i ciljem u Mostaru, a u dužini od oko 164 kilometara prolaziće kroz općine Široki Brijeg, Posušje, Grude, Ljubuški i Čapljinu, te kroz opštinu Stolac.
„Trka će okupiti vozače iz BiH, ali i iz susjednih zemalja i želja nam je da postane tradicionalna, te da uđe u UCI kalendar trka i privuče, kako takmičare, tako i posjetioce iz cijelog svijeta“ kazao je Zorić, koji je ujedno i direktor ove utrke.
Dodao je kako je trka u Hercegovini zamišljena i da bude uvodna trka za sve vozače i biciklističke reprezentacije iz regije i šire, koje će učestvovati na Grand Prix utrci u Sarajevu, 22. jun a ove godine.
„Trka u Sarajevu održava se uz podršku Tour de Francea i u saradnji s francuskom Ambasadom u BiH koja, takođe, podržava trku u Mostaru“, kazao je Zorić, koji je zahvalio Elektroprivredi HZ HB, te ovlaštenom trgovcu i serviseru Škode u Mostaru, firmi Apolo d.o.o. Mostar na prepoznavanju značaja ovog projekta.
Sportski direktor Biciklističkog kluba Mostar Dragan Bošnjak napomenuo je kako je trka uvrštena u kalendar trka Biciklističkog saveza Bosne i Hercegovine kao trka Premijer lige BiH. te da će novčani nagradni fond iznositi oko 6.000 konvertibilnih maraka,
„Ukupna dužina staze je 164 kilometra s ukupnim usponom od 1900 metara. Same brojke o ukupnoj dužini staze i ukupnom sponu govore da je riječ o teškoj i zahtjevnoj stazi“, kazao je Bošnjak, dodavši kako će trka, s obzirom na više kategorija, ima pet ciljeva i to u Širokom Brijegu, Posušju, Grudsms, Čapljini, Mostaru.
„Za seniorske kategorije na stazi biće i nekoliko brdskih ciljeva, koji će se bodovati za pobjednika brdskih ciljeva. Ovakvo postavljanje brdskih ciljeva i nagrađivanje pobjednika daje dodatnu dinamiku i neizvjesnost samom toku cijele trke, a gledaocima mogućnost da na prolaznim brdskim ciljevima vide nadmetanje za pobjednika“, kazao je Bošnjkak, koji je iskoristio priliku i predstavio prvi cestovni takmičarski tim Biciklističkog kluba Mostar.pod nazivom BKM Pro Team.
Na konferenciji za novinare učestvovali su i gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, te predsjednik Sportskog saveza Grada Mostara Hasan Šišić, koji su dali podršku organizaciji ove trke, iuzrazivši zadovoljstvo što je biciklizam, nakon toliko godina, zaživio u Mostaru i Hercegovini.

„Zadovoljstvo mi je da se biciklizam vratio u Mostar i na nama je da njegov razvoja podržimo, kako u sportskom, tako i u urbanom, rekreativnom, ali i turističkom smislu“, kazao je Bešlić, koji je obećao podršku u organizaciji trke „Hercegovina Classic 2014“.
„Iako je Biciklistički klub Mostar mlad klub, do sada je napravio izvanredne rezultate i spada u uspješnije klubove u Gradu Mostaru“, rekao je predsjednik Sportskog saveza Grada Mostara Hasan Šišić.
Na konferenciji za novinare trebao je učestvovati i predsjednik Biciklističkog saveza BiH Zlatko Berbić, ali je, zbog poslovnih obaveza, otkazao je dolazak u Mostar. Međutim, saopštio je kako Savez podržava trku i učiniće sve što je moguće kako bi Hercegovina, kao iz cijela država, postala omiljeno biciklističko odredište za sportske, ali i rekreativne bicikliste.
 
 
NovaSloboda.ba

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen